Spelets konst

Nedan är min recension av boken Spelets konst av Chad Harbach. Recensionen har också publicerats på de gemensamma kultursidorna för Nerikes Allehanda, Västerås läns tidning och Arboga tidning.

Chad Harbachs roman Spelets konst, översatt till svenska av Ylva Mörk, skulle kunna kallas för en baseballroman och därmed nå endast en begränsad målgrupp i Sverige, då baseball knappast innehar samma respekterade ställning här som i Harbachs hemland USA. Men romanen innehåller en hel del andra aspekter också, som gör den svårare att kategorisera som enbart en roman med sporten i fokus.

Vad sägs om en bedagad rektor för ett college, som på äldre dagar går och trånar efter en ung och lovande manlig baseballspelare? Rektorns dotter dyker oväntat upp och flyttar in hos honom, efter att ha gift sig med en äldre man och flyttat hemifrån i mycket ung ålder. Hon har flytt från sitt äktenskap, som inte känns rätt längre, och träffar en annan baseballspelare som hon inleder ett förhållande med. Hon engagerar sig i sin faders liv och upptäcker saker hon tidigare inte haft en aning om.

På okonstlad prosa flyger den här berättelsen fram, lättläst och ljummet engagerande. Mest engagerande är den manliga rektorns liv – Harbachs drag att placera homosexualitet i sportsliga sammanhang uppfattas dock förmodligen som mer provocerande i puritanska USA än här. För en person som undertecknad, som inte ger mycket för baseball, blir de utdragna beskrivningarna av matcher och resultat närmast outhärdligt tråkiga. Likaså vilar en däst stämning över berättelsen i stort, något som gör att den aldrig riktigt rycker tag och inte säger mig särskilt mycket.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s