BOKBLOGGARE MOT RASISM: mitt första inlägg av två

Förra lördagen fick jag nog. Fast egentligen har jag fått nog för längesedan av att sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti, sitter i riksdagen och är tredje största i opinionsmätningar. Men förra lördagen kokade jag över alla breddgrader och blev till ett moln av frustration och ilska, en fysisk huvudvärk som bultade mot tinningloben. Jag är förstås inte den enda som har fått nog. Senaste veckans händelser och demonstrationer visar att Sverige är fullt av anti-rasister och det ger mig hopp. Vad som också ger mig hopp är följande:

Förra lördagen skrev jag ett långt inlägg i en sluten grupp för bokbloggare på facebook, i affekt. Jag föreslog att vi idag, den 21 december, skulle köra Bokbloggare mot rasism (fast jag föreslog en annan titel, sedan kom någon med detta bra förslag). Och idag har vi kunnat läsa inlägg på temat i MÄNGDER av bokbloggar. Folk bara hakade på direkt, utan att tveka. Jag tänkte först länka men nu är länkarna så många att jag istället uppmanar: Kolla runt bland bokbloggarna och hitta intressanta och initierade inlägg med tips på böcker på temat rasism och främlingsfientlighet, tankar kring situationen i dagens Sverige och annat viktigt.

För mig är politik och litteratur tätt sammanbundna företeelser. Inte partipolitik så klart, men politik i stort. Jag tror på riktigt att den som läser mycket har mindre benägenhet att bli rasist. Anledningen är självklar: genom litteraturen förstår vi att alla människor är ganska lika innerst inne. För att prata ekelöfska så är botten i dig också botten i andra. När man bär på den insikten, som litteraturen ständigt påminner om, blir man förstås inte rädd för det främmande. Det är inte så främmande, trots allt. Anledningen är också att för mig blir litteraturen meningslös om den inte är kopplad till samhället. Då menar jag inte att en författare måste ha haft politiskt uppsåt när hen skrev sin text, men jag läser de flesta böckerna med det samhälle jag lever i som glasögon på näsan. Även det jag själv skriver, Thrillerliv är ett strålande exempel, är på ett eller annat sätt kopplat till samhället och tendenser jag noterar i samtiden. Thrillerliv innehåller till exempel en nazist som våldtar tjejer i närförorter till Stockholm med hög musik i bakgrunden. Bara ett kort stycke i Anna Viktorialias anteckningsbok, som är proppfull av samhällskritiska och satiriska iakttagelser. Därför är det självklart för mig att just bokbloggare går ut och visar att de är emot rasism. Och lika självklart att så många direkt var med på min tanke. Visserligen, som någon påpekade, finns risken att man predikar för redan frälsta. Men då kommer jag att tänka på de serietecknare jag har intervjuat under hösten, till exempel Nanna Johansson och Joakim Pirinen, och hur de påpekat att behovet av tröst och stöd är viktigt i en politisk kamp. Att veta att man inte är ensam, att man inte står som ett asplöv och darrar i sin antirasism. Får man en styrka och en känsla av att vi är många – och vi ÄR många, kolla hur många som har attendat demonstrationen i Kärrtorp imorgon, till exempel – vågar man också säga ifrån nästa gång någon är vardagsrasistisk eller sverigedemokratisk i ens närhet.

Det är kanske självklart att jag inte är sverigedemokrat eller rasist, men ändå viktigt att poängtera. Om en liten stund skriver jag om en bok som jag tycker anknyter till temat, och tipsar om ytterligare några. Så länge tycker jag ni ska botanisera bland era favoritbloggare. Bokhora, Marcusbiblioteket, Enligt O-Linda, Eli läser och skriver, Och dagarna går. Det är bara några av bloggarna som valt att haka på.

Använd hashtaggen #jagärintesverigedemokrat och #bokbloggaremotrasism . Inte bara idag, gärna så ofta du kan.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till BOKBLOGGARE MOT RASISM: mitt första inlägg av två

 1. Hermia skriver:

  Så himla bra initiativ!!

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Fantastiskt bra initiativ! Jag ligger däckad i lunginflammation och orkar inte blogga (har förhandsinställda inlägg just nu), men skrev en snabb twitter om det!
  Visste inte om facebookgruppen, intressant att det finns en sådan.

  • Härligt!
   Och ja, fb-gruppen är trevlig och bra, särskilt nu när folk har slutat länka till enskilda (och ointressanta) blogginlägg hela tiden, det är bra när gruppen kommer till användning på olika sätt.

 3. Ping: Bokbloggarar mot rasisme | mellom linjene

 4. bakbokmat skriver:

  Jag vill verkligen tacka dig för ett fantastiskt fint initiativ!

 5. Elina skriver:

  Jättebra och exemplariskt initiativ! Jag har läst alla otroligt bra inlägg, men har i övrigt själv haft en fullproppad gårdag med annat… Hashtagsen lägger jag på minnet!!!

 6. Jättebra inlägg Jessica! Och ett jättebra initiativ. Känns skönt att både bli stöttad, och kanske att få stötta andra, i vardagen där vi tar avstånd från rasism. Sen tror jag verkligen att något av inläggen når en person som inte riktigt bestämt sig vad hen ska rösta på och avstår från att rösta på SD.

  Tack för att du satte igång detta! Tror att alla behövde denna gnista!

  • Kul att du gillar mitt virriga inlägg!
   Ja det kändes fantastiskt igår när det bara ploppade upp fler och fler inlägg på temat, vi blev verkligen många. Och jag hoppas du har rätt i att sådana personer också läser, sådana som vacklar lite och tippar över tack vare sådana här initiativ. Om så är fallet är det ju rentav fantastiskt. Ja, det kändes verkligen som en gnista och vi mobiliserar oss en gång till när valet närmar sig! 😀

  • Starly skriver:

   Thanks for the inhtgsi. It brings light into the dark!

 7. Bokmania skriver:

  Du ska ha ett stort tack för att du tagit initiativet. Det kändes jättebra att vara med.

 8. Ping: Bokslut 2013 (Varning för statistiknörderi!) | Litteraturkvalster & småtankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s