BOKBLOGGARE MOT RASISM: mitt andra inlägg

Läs gärna mitt förra inlägg, där jag berättar mer om initiativet och mina tankar kring det. Här tänkte jag helt enkelt ge konkreta boktips på ämnet rasism och främlingsfientlighet, med fokus på en bok jag läste härom veckan.

DSC_0589

Boken är Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink. Den handlar om en man som heter Otto och hans levnadsöde. Han föddes i Wien och var spådd att gå i sina föräldrars fotspår och bli akademiker. Han var sina föräldrars enda barn och solstråle. Allt hade säkert gått vägen om han bara inte haft oturen att födas som jude. I Wien. Precis när Hitler skulle komma att ta makten och vilja rensa ut allt vad judar hette. Åsbrink leder oss på ett pedagogiskt sätt genom en berättelse som bara har ett fruktansvärt tänkbart slut: Hans föräldrar som röken ur en skorsten på ett koncentrationsläger. Otto lyckades rädda sig ur det. Han var en av de lyckliga få som fick komma till Sverige och börja ett nytt liv redan i de tidiga tonåren. Och som lyckligt lottad blir han sina föräldrars tröst i en allt mer tröstlös tillvaro. Genom hans brev får de lite andrum, genom hans vardagliga lyckoämnen kan de uthärda ännu en dag. Och deras elände skymtar bara mellan raderna, de låter honom aldrig förstå hur fruktansvärd verkligheten är. De skonar honom från det. Otto blir så småningom kompis med en då ung och nationalsocialistisk Ingvar Kamprad, som ironiskt nog ”skonar” vännen från vetskapen om de nazistiska sympatierna. Det här är en bok som måste läsas. Jag kommer ideligen att tänka på när vi i nian var på klassresa till Polen. Innan hade författaren Magda Eggens varit och berättat för oss om sina erfarenheter av andra världskriget. Hon bad oss att, när vi gick runt i Auschwitz, tänka på att marken där var täckt av tårar. Och blod. De tårarna och det blodet kommer i mina tankar när jag läser Och i Wienerwald står träden kvar.

Andra boktips relaterade till främlingsfientlighet:

Sverige forever in my heart av Niklas Orrenius. Otroligt intressanta reportage, viktiga, skrämmande, välskrivna. Jag bloggade så här om boken.

Främling, vad döljer du för mig? av Marcus Priftis, viktigt och upplysande om bland annat vardagsrasism. Jag intervjuade honom en gång.

Nelly Sachs samlade dikter.

#jagärintesverigedemokrat
#bokbloggaremotrasism

Nu ska jag sätta mig och läsa igenom alla andra bokbloggares inlägg som har dykt upp under dagen. Vilken kraft det blir när så många publicerar på samma dag, eller hur? Vilka är dina bästa tips på temat rasism och främlingsfientlighet?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s