Dagen när James McDougal försvann

En text om Dagen när James McDougal försvann av Kalle Dixelius. Texten har också publicerats i de gemensamma kultursidorna för bl a Nerikes Allehanda och Västerås läns tidning.

När James McDougal befinner sig i sin lägenhet med sina prylar känner han sig trygg. Han är ensam och kan vara den han vill vara (om än inte den han egentligen är) utan att yttre faktorer kommer och rubbar hans existens. Han sköter sitt jobb prickfritt och går därifrån som en ganska ordinär person utan särskiljande personlighetsdrag. En dag när han ensam sitter och dricker öl på ett sunkhak på Södermalm i Stockholm, får han syn på Maria. Han kastas tillbaka i tiden till en barndomssommar då han och Maria var bästa vänner, då hon var hans stora förälskelse. Hon verkar inte känna igen James, men för honom räcker den korta ögonkontakten för att hans inrutade tillvaro ska krackelera. Och varför har de båda superhjältekrafter, kan det bero på det Tjernobylregn som föll ner över Furuviks camping 1986, den sommar då de umgicks? På att de öppnade sina munnar och åt det giftiga regnet?

Kalle Dixelius prosa är rapp och lättillgänglig utan att bli banal. Han lyckas fånga en karaktärstyp så exakt att jag många gånger skrattar för mig själv under läsningen. Maria är förstås raka motsatsen i vuxen ålder, en ganska slarvig person som jobbar på PR-byrå och dricker berocca mot baksmällorna. Jag tycker att den stora behållningen med Dixelius roman är just de tydliga karaktärer som han successivt mejslar fram. I beskrivningarna av dessa finns en hel del samhällskritik insprängt, utan att den blir moralistisk. Superhjälteberättelsen hade jag gärna klarat mig utan, då jag upplever att den inte tillför berättelsen annat än ett lager av onödig yta.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s