Novellix-julkalender, lucka 16: Vellumbarnet

DSC_0585

Johanna Koljonens novell Vellumbarnet handlar om en kvinna som inte längre är tillsammans med M, mannen i hennes liv. Han har en annan nu men hon är säker på att – jo, men så måste det bara bli – de kommer träffas igen. Träffas och så kommer det bara hända och de – han – kommer inse att hon är the one. Det sägs inte med riktigt de orden, men den känslan sipprar fram ur berättelsens varje por. Under tiden ser hon barnet framför sig, med rufsigt hår. Hallucinerar hon inte till och med på de där eviga tunnelbaneresorna? Då när ett barn plötsligt flimrar fram, precis intill, på golvet i tunnelbanevagnen? Nåväl. Medan hon väntar på att det återigen ska bli lyckligaiallasinadagar, så går hon till en livscoach, vars metoder hon egentligen tycker är löjliga men som hon har bestämt sig för att lita på. Hon visualiserar framtiden och där är det igen – det rufshåriga barnet. Och så går dagarna och tunnelbaneresorna, klonk klonk susar det i tunnlarna.

Det här är en otroligt kompakt berättelse, språkligt såväl som innehållsligt. På så vis är den inte typiskt novellig av sig, sådär avskalad och konceptuell som vissa noveller kan bli. Fast få av novellix noveller är just sådär novell-avskalade, vilket jag tycker är en del av framgången. De är som små romaner, många av berättelserna. Och, som jag har nämnt tidigare i mina julkalender-luckor, så lämnar det mig ofta med mersmak. Typ: Men åh, kan inte den här människan skriva en hel roman, jag vill ju ha meer. Jag gillar Koljonens detaljerade blick på världen, hur de små ögonblicken analyseras på ett sätt som jag själv gör i huvudet dagarna i ända. Jag är inte euforisk, som säkert märks, men ändå ganska imponerad. Jag har alltid gillat Koljonens sätt att analysera kulturella fenomen och blev därför inte förvånad över att jag gillar även hennes skönlitterära produktion.

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Novellix-julkalender, lucka 16: Vellumbarnet

  1. Bokbabbel skriver:

    Kul att den här hann med! Måste nog ta och prova en Novellix, vilken skulle du rekommendera, of the top of your head?

    • Har du aldrig läst novellixer? Tillåt mig att häpna. 😀 jag vet inte, jag älskade ju Karolina Ramqvists novellix som jag skrev om lite tidigare i julkalendern. För att inte tala om Hjalmar Söderberg-novellixen ”Med strömmen”, den var bra också. Det bästa är nog om du botaniserar lite här i min julkalender, lite på novellix hemsida och sedan bestämmer dig. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s