Novellix-julkalender, lucka 15: Shuno

shuno

Tyvärr har jag lyckats lägga ifrån mig Dogge Doggelitos novell Shuno efter att jag läste den tidigare idag och nu vet jag inte var. Den ligger säkert bara i en hög med andra böcker, men nu är jag så trött att jag inte orkar leta reda på den. Ni får hålla tillgodo med den internetz-lånade bilden ovan.

Jag var lite för ung för att haja hela grejen med Latin kings när det begav sig men för min pojkvän och sambo (fem år äldre) har de betytt oerhört mycket. Jag har dock alltid lyssnat massor på hiphop (blandat med indie, rock osv), särskilt nuförtiden utgör hiphop en daglig dos i mitt musiklyssnande. Hursomhelst. Shuno handlar om ett gäng unga killar som snattar på varuhuset Obs! men åker fast, pinigt nog. Ytligt sett är det en berättelse om ungdomar som hittar på hyss för att imponera på varandra och passa in i ett ganska hårt klimat. Men det handlar också om klassklyftor och ensamhet och rotlöshet och alkoholism. Till en början blir jag bara helt ”Men ååh, vad tillgjort det låter och vad fjantigt allt beskrivs”. Tills jag insåg det djup som den här novellen faktiskt har, särskilt på slutet som jag inte vill avslöja. Även om det inte är en av de novellixer som berört mig mest, troligtvis på grund av ett tilltal som jag uppfattar som lite barnsligt (och då pratar jag inte om språket för så gammal är jag inte!), så är det en fin berättelse. Jag tror den skulle passa unga personer som kan identifiera sig med språkbruket och miljön, men också äldre bokläsare som behöver känna till språkbruket och miljön! Det behöver vi alla.

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s