Vi kom över havet

DSC_0394
Julie Otsuka – Vi kom över havet.

De kom över havet i en strid ström av lycksökerskor. De tänkte att kanske, kanske, kan Amerika bli min nya chans till framgång. De såg framför sig en flärd och lyx som de bara kunnat drömma om på de japanska åkrarna, där de slitit tills ryggen knakade och drömmarna var så avlägsna att de knappt vågade drömma dem längre. I händerna hade de knöggliga fotografier på sina nya amerikanska män, som de ännu inte hade träffat men brevväxlat med under kortare eller längre perioder. Männen var mycket fattigare och fulare i verkligheten än i breven och på bilderna, men de skulle åtminstone ge de japanska kvinnorna en chans till ett annat liv. Tänkte kvinnorna, när båten långsamt tog sig över havet.

Julie Otsukas bok är en av de starkaste romanerna jag läst i år. Den är skriven i ett kollektiv, kvinnorna hon skriver om delade samma öde och ändå skilde sig deras liv åt. Kvinnorna är ett vi och ändå individer. De blir städerskor, barnflickor, hemmafruar. De får plocka grödor på fälten i stekande sol eller sitta hemma och vänta på sina amerikanska äkta män. Det här är en otroligt poetisk, lågmäld, vacker, sorglig liten roman som jag skulle kunna läsa om och om igen utan att tröttna.

Och hur blev det när man plötsligt började misstänka alla japaner, mitt i andra världskriget? Plötsligt tyckte man inte lika mycket om den där grannen som man innan varit så förtjust i. Plötsligt bommade man igen fönstren när japanerna passerade. Plötsligt försvann alla japaner och ingen visste var. Sedan började man sakna dem, innan de försvann ur ens amerikanska medvetande.

Som sagt. Otroligt starkt, poetiskt, texten flyter snabbt och ändå så trögt som sirap eftersom dess innehåll är så kompakt och – på något vis – relevant. Ett öde, tusen öden, ett folk, tusen flyende folkslag av hopp och förtvivlan.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s