Om någon ska övertyga mig att läsa en thriller så är det väl Carl-Johan Vallgren

CJV1
Det här är min favoritbild på C-J Vallgren, vi har den till och med på väggen!

En text om Skuggpojken av Lucifer. Texten har också publicerats i de gemensamma kultursidorna för bl.a Nerikes Allehanda, Västerås läns tidning och Arboga tidning.

Om någon ska lyckas övertyga mig om att läsa en thriller så är det förmodligen författaren Carl-Johan Vallgren. Det är också han som står bakom pseudonymen Lucifer, ett faktum som står redan i baksidestexten. Förmodligen är pseudonymen alltså ett sätt att markera att det rör sig om en annan typ av bok, att Vallgrens vanliga läsare bör förbereda sig på något annat. Det här är nämligen en noirthriller, en riktigt svart och obehaglig berättelse om komplotter, oupptäckta seriemord och släkthemligheter som sträcker sig över många decennier.

Allt börjar med att en pojke försvinner från Kristinebergs tunnelbanestation i början av 1970-talet och aldrig mer hittas. Många år senare försvinner pojkens numera vuxna bror och där tar en historia med många förvecklingar sin början. Jag skulle definitivt kalla det här för en kvalitetsthriller. Trådarna nystas upp en efter en på ett otroligt stiligt och suggestivt sätt, som gör att spänningen sitter som ett skruvstäd genom hela berättelsen. Elegansen känns alltså igen från Vallgrens tidigare romaner, han tycks bemästra thrillergenren redan från början.

Det jag kan sakna är de språkliga eleganser Vallgren normalt ägnar sig åt, förmågan att använda ett språk som alltid är poetiskt utan att bli snårigt. Men han har anammat hela konceptet thriller och utifrån det perspektivet gör han det sannerligen med bravur. Årets julklapp för thrillerälskaren?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om någon ska övertyga mig att läsa en thriller så är det väl Carl-Johan Vallgren

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Och den funkar för en deckar/thrillerälskare också 😉

  2. Ugglanoboken skriver:

    Den här är jag sugen på att läsa! Och jag gillar verkligen bilden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s