Novellix-julkalender, lucka 14: Ok international

DSC_0578
Jakob Ejersbo – Ok international.

Kvinnan är utbildad läkare men inte i USA och då räknas det inte. Hon får börja om från scratch, göra alla tentorna igen, och arbeta som laboratorieassistent. Hon kommer från Tanzania, hon resonerar i novellen ganska rationellt och logiskt kring sitt liv. Och så hamnar hon i en bilolycka, som inte drabbar henne direkt men som hon blir vittne till. Och som hon kör ifrån. Det är inte bara att det kommer bli alldeles för dyrt att laga bilen, som trots allt tar en liten skada i seriekrocken, det är också att hon blir tagen till polisstationen för olyckssmitning. Det är förhöret där, som inte uttalat är så rasistiskt men som har obehagliga rasistiska stämningar och tendenser. Den där vaga stämningen som kan vara lika illa som järnrör på Kungsgata.

Fast samtidigt vet jag inte vad det är som gör att jag inte riktigt fastnar för novellen. Jag inser att den behandlar viktiga ämnen och har inget konkret att klaga på – annat än att den inte lyckades ta sig innanför mitt skinn, att den förblir en tavla utan tredimensionella linjer på något vis. Jag petar på den med min blick men ingenting händer. Det kanske är kvinnans rationalitet eller hur hennes livsberättelse hastas fram? Jag vet inte.

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s