Novellix-julkalender, lucka 10: Gnister

DSC_0564

Jag känner ju mig själv och vet därför vilka novellixer jag nog kommer gilla mest. Självklart är det just de novellerna jag väljer att läsa när det vankas julkalender. Därför har jag på något sätt, och mer eller mindre, gillat de flesta novellerna i julkalendern hittills. Med några undantag. Linda Skugge är dock inget undantag, tvärtom. Jag faller pladask för den ambivalenta och förvirrade huvudkaraktären som både älskar och hatar sin mamma, både längtar efter huden (den slappa) på hennes hand och hatar den där handen som alltid motade bort. Alltid ville vara ifred. Och gnistret, det är som ett hot som överskuggar det mesta, gnistret som huvudpersonen kan ta till och bara döden dö om livet inte behagar mera. Huvudpersonen verkar på ett sätt ganska obehaglig och oerhört destruktiv. Det är blod och alkohol och droger och tonårsfittor och ännu mera blod. Och så mamman mitt i det där, som en skärande och lysande punkt att älska och hata i vått och torrt. En mamma som verkar ha varit frånvarande, en morfar som ramlade över tårtan när huvudpersonen var barn för att morfadern var så stupkalasfull.

Det är hårt och rasande och snabbt och poetiskt och samtidigt, emellanåt, kristallklart. Linda, Linda, så möts vi igen. Som jag en gång i tiden älskade dina texter och böcker, de landade mitt i solar plexus i mina tonår, precis rätt i tiden för mig. Jag ser fram emot romanen, det är det minsta jag kan säga. Och även om jag har velat jobba på din PR-byrå som marknadsassistent och mejlat dig om det en gång (du svarade), så tycker jag att du ska lägga ner den. Inte för att jag har något emot den utan för att du borde skriva prosa jämt, jämt.

Hoppas ni står ut med mina i-sista-minuten-tendenser. Jo men det gör ni väl! Och imorgon kommer jag garanterat skriva på förmiddagen för på eftermiddagen jobbar jag och på kvällen är det avskedsfest för förlaget som gav ut Thrillerliv (julklappsdags?!), det världsbästa förlaget X Publishing.

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s