Pärlor och patroner

DSC_0398
Pärlor och patroner – 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp.

Jag måste säga att jag blev väldigt imponerad av Pärlor och patroner, framför allt eftersom detta skulle kunna vara framtidens sätt att lära unga människor historia och att intressera sig för det. Jag fascinerades alltid när jag gick i skolan över att historia var så tråkigt. Men när min mormor berättade om när hon var liten, eller min mamma, så blev det plötsligt hur intressant som helst. Varför? Jo, eftersom de levandegjorde berättelserna, eftersom det handlade om vanliga människor och konkreta händelser, snarare än kungar och årtal. Eftersom allt går att googla sig till i vår tid kanske relevansen kring att kunna specifika årtal har minskat. Istället är väl det viktiga att unga personer blir intresserade av hur människor hade det förr – för det finns knappast något mer intressant, om det bara läggs fram på rätt sätt. Om man samlade de allra viktigaste sakerna och gjorde det i serieformat, tror jag att saken skulle vara biff. Och kanske krydda med lite intressanta detaljer – hur klädde man sig under en viss epok, hur pratade man, hur hade man det hemma, vad ansåg man var viktigt.

Loka Kanarps serier i den här boken handlar alla om en specifik kvinna som på något sätt har satt avtryck i historien. Inte sällan har de gjort något hjältemodigt och ändå blivit bortglömda av tidens gång, i sann dödavitamän-anda. Varje serie är nästan FÖR kort, det är alltid precis så att jag vill veta lite, lite mer. Perfekt för att väcka mitt intresse, med andra ord, men aldrig så att det blir långrandigt. Många av kvinnorna i boken känner jag till, andra är för mig nya bekantskaper. Men här har vi en utmärkt historieskildring ur kvinnligt perspektiv, och samtidigt med humor och glimten i ögat. En fin grej, en bra bok.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pärlor och patroner

  1. Eli skriver:

    Den ska jag läsa, tack för tipset! 🙂

  2. Mattingly skriver:

    BION I’m imrpessed! Cool post!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s