Novellix-julkalender, lucka 2: Stamtavla

DSC_0406
Karin Ström – Stamtavla.

Bakom lucka två döljer sig den knallgula novellixen Stamtavla. Karin Ström skrev på 90-talet två riktigt bra romaner: Bensin och Feber. Jag gillade båda de romanerna som tonåring. Jag minns förstås inte ett dyft av dem förutom att den ena hade med London att göra och London tyckte jag var coolt. Jag tycker om även Stamtavla, även om den ger en otillfredsställd mersmak. Jag tycker att storyn är så pass intressant att den gott hade fått fylla ut en hel roman. Men det är väl lite av grejen med novellix-utgivningen också, att den i och med det korta formatet aldrig lämnar en uttråkad utan snarare nyfiken på att fortsätta utforska eller hålla koll på ett författarskap. 

Stamtavla handlar om en ojämn syskonrelation, där storasystern alltid tycks hamna i skuggan av den mer extroverta lillasystern. Ända sedan de var små har det varit så, upplever storasystern. Hon ser sig själv som utanför mammans och lillasysterns varma relation och tycks alltid kämpa i motvind. I den här novellen möter vi dem i vuxen ålder när den ojämna systerrelationen når en form av kulmen och får bägaren att rinna över för dem båda. De håller båda på med konst, den ena mer framgångsrikt. Jag vill inte avslöja så mycket mer, men det jag kan säga är att Karin Ström på ett intressant sätt skildrar komplexa familjerelationer. Trots det knappa utrymmet lyckas hon skapa en medryckande story. Min kritik är väl ungefär det jag redan har nämnt: Att den här berättelsen möjligen blev för stor för bara en novell, att den så att säga hastas fram.

Har någon annan läst den?

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s