Novellix-julkalender, lucka 1: Johnny Panic och drömbibeln

DSC_0405
Snygg novellix liggande på snygg prydnadskudde.

Först ut i min Novellix-julkalender, så här på första advent, är alltså Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath. Vem skulle jag börja min julkalender med, om inte Plath liksom (charmig detalj: min kille kallar mig ibland för Jessica Plath)? Och självklart blir jag inte besviken. Språkligt är den otroligt imponerande, jag tänkte ge ett exempel. Men eftersom novellen faktiskt hann bli spännande under de 29 sidorna så glömde jag helt bort att leta efter specifikt härliga citat.

Novellen handlar om en kvinna som arbetar på ett sjukhus, som någon form av läkarsekreterare. Det hon egentligen brinner för är dock att samla patienternas drömmar i sin hemliga drömbibel i hemmet. Hon märker att det som förenar patienterna, det hon kan se hos nästan alla, är vad hon kallar Johnny Panic. Eller vem, snarare, eftersom hon betraktar Johnny Panic nästan som en person som tar sig in i folks liv och gör dem stressade, nervösa, oroliga. Nio till fem-tillvaron, alltid vara lite bättre än man mäktar med. Hon måste smussla med sitt drömsamlande, eftersom hon befarar att det annars kommer ge henne sparken. Och hur ska hon egentligen komma åt arkivet med de äldre, och säkert ännu mer spännande, drömmarna?

Samtidigt som det här är en berättelse i sin egen rätt, som egentligen inte behöver närmare analys för att bli meningsfull, så ser jag också en enorm analyspotential i den och min hjärna börjar jobba på högvarv. Ville Plath här samtidigt kritisera den tillvaro som försätter oss alla i sådan panik och oro? Det här med intresset för drömmar, hade det med Freud att göra, han var ju så populär på den tiden?

Jag blir stormförtjust i den här novellixen och kommer på att jag ju har hela novellsamlingen med samma titel, fast på engelska. Den ska jag verkligen se till att läsa vid tillfälle. Och tur att jag började med just Plath, för nu har jag verkligen fått mersmak inför de (minst) 23 noveller som återstår för mig att läsa innan julafton!

Annonser
Det här inlägget postades i Novellix. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Novellix-julkalender, lucka 1: Johnny Panic och drömbibeln

  1. Bokmania skriver:

    Den har jag läst, och gillat, men minns att jag tyckte att den var lite oklar och inte så lätt att förstå helt och hållet. Men bra, som sagt. Det var en bra fyra den gången.

    • Just i det fallet tyckte jag inte att det gjorde något att man inte förstod allt, det kändes som att den därmed väckte fler tankar och lust att analysera (till skillnad från Malte Perssons novell som jag tyvärr inte blev förtjust i pga förvirringen den åsamkade mig).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s