Oktober, november, december i fattigsverige

 
Susanna Alakoski – Oktober i fattigsverige.

Det har gått lång tid sedan jag läste Susanna Alakoskis Oktober i fattigsverige från pärm till pärm men jag insåg att den inte har fått något eget inlägg. Jag har efteråt tagit fram den ibland och bläddrat i den, läst några rader här och där, som jag brukar göra med böcker jag verkligen gillar och som betyder mycket för mig.

I dagboksform berättar Alakoski om sin vardag. Det som hela tiden stör henne, det som aldrig lämnar henne ifred, är alla de fattiga människor hon ser på gatorna och läser om i tidningen. Hon åker tåg till olika uppläsningar och uppträdanden, hon tänker på de fattiga. Hon menar att vi har ett nytt fattigsverige, 30-talet all over again. Hon menar att läget är akut, att vi måste göra något och att vi måste göra det nu.

Genom tillbakablickar funderar hon på sin egen barndom, på föräldrarnas alkoholism och orättvisan i allt. Men också: värdigheten. En människas rätt till värdighet.

Minns ni Uppdrag granskning där Janne Josefsson fick för sig att ifrågasätta om det verkligen finns fattiga barn i Sverige? Han gick runt på stan och letade efter barn med trasiga kläder (min spontana tanke medan jag kollade: nu föll all min respekt för Josefsson). I det avsnittet var Susanna Alakoski med. Hon sa att hon skulle bli arg på Janne om hans poäng med programmet var att det inte fanns fattiga barn i vårt land. För fattigdomen syns inte alltid. Den som är fattig skäms och försöker dölja det på alla sätt. Hans poäng blev just det, och han kritiserades för det av många.

Hursomhelst. Även om Oktober i fattigsverige inte frammanar en sträckläsningseffekt som Svinalängorna och Håpas du trifs bra i fengelset; den är mer faktabaserad, mer resonerande och mindre prosaisk – så är den otroligt läsvärd och viktig.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s