SERIETEMA: Jag har hittat min nya favorit

DSC_0347
Lisa Ewald – Allt kommer bli bra.

Jag har insett vad jag älskar allra mest inom serievärlden. Kombinationen konstfullhet och satir. Gapskratt först liksom, som omedelbar reaktion, därefter kontemplation över det underliggande allvar som fått mig att gapskratta förfärat/igenkännande och sedan beundran över vansinnigt fina bilder som bara kan kallas för konst. Sara Granér är ett exempel på en serietecknare som jag tycker lyckas med det gång på gång. Hennes bilder är alltid både genomarbetade, färgglada, roliga och dessutom som små detaljerade och vackra konstverk. Nu har jag hittat en ny seriefavorit: Debutanten Lisa Ewald. För oh my god vad jag flämtar av beundran inför hennes skapelser i albumet Allt kommer bli bra. Det är liksom bara snygg bild, pang, snygg bild, pow, snygg bild, OMFG. Samtidigt gör hon många satiriska poänger och slänger kängor åt både det ena och andra hållet. Jag kan inte säga mycket annat än att jag under läsningen bläddrade tillbaka gång på gång, envisades med att visa bilder för min sambo, typ: TITTA, VILKEN FIN! och skratta högt. Jag håller själv för närvarande på med ett eget projekt som så småningom är tänkt att bli ett seriealbum och Allt kommer bli bra gjorde mig både inspirerad och avundsjuk. Men hallå, kolla själva då:

DSC_0348 DSC_0349

Detta är bara några av väldigt många exempel på Ewalds genialitet. Det är synd att det tar så lång tid att rita ett seriealbum, jag längtar nämligen redan efter nästa. Detta är helt klart det bästa seriealbumet jag läst på länge och som jag gärna skulle ge i present till kreti och pleti.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SERIETEMA: Jag har hittat min nya favorit

  1. stora jag skriver:

    En bok med enrutingar är väl ändå inte ett seriealbum?

    http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Serier

    Noterar att de serier du recenserat på sista tiden har varit skrivna av kvinnor. Om jag ska tipsa om en klassiker, som alla som är det minsta intresserade av serier borde läsa, så är det serien PERSEPOLIS av Marjane Satrapi.

  2. stora jag skriver:

    Sen skulle det vara rätt roligt om du kunde recensera det senaste Asterix-albumet ”Asterix och pikterna”. Det är inte alls samma typ av serier som du verkar gilla men det vore ändå kul att få veta vad du tycker om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s