SERIETEMA: Goreys charmerande teckningar

DSC_0315
De förryckta kusinerna och andra historier av Edward Gorey.

Det här är egentligen inte ett renodlat seriealbum, men åtminstone bilder med text under varje bild. Jag läste boken fascinerat och snabbt, som jag ofta läser serier (nu sa jag det igen) som fångar mig. Det är som att jag får bråttom att hinna vidare i boken, som om bilderna annars skulle försvinna och inte vara tillgängliga för mig när jag väl nådde dit. Det är ett märkligt och hetsigt sätt att läsa serier på, särskilt med tanke på att jag inte läser prosa på samma sätt (dock, ibland, poesi). När jag väl har läst igenom hela så brukar jag gå tillbaka och titta på de roligaste bilderna eller reflektera över något jag sett.

Nog med detta meta-läs-babbel. Jag har svårt att beskriva vad De förryckta kusinerna och andra historier egentligen innehåller. Texterna känns sekundära, som att de egentligen inte hade behövts vissa gånger. En del av texterna rimmar, vilket stör min läsning. Mina tankar går till konstnärer som Tim Burton, även om Goreys tecknarstil snarare utspelar sig i viktorianska överklassmiljöer och föreställer verkliga människor.

Jonas Ellerströms efterord plus teckningarna är vad som ger mig störst behållning av den här underliga och originella boken. I Ellerströms efterord lär jag mig att Gorey hade en ring på varje finger, stort skägg och speciell klädstil. Han var ett original på många sätt. Ellerström ger mig också en fördjupad förståelse i hur Goreys teckningar mottogs och uppfattades under dennes levnad. Även om texterna och berättelserna i boken är relativt banala och intetsägande, så kommer teckningarna leva i mitt minne länge.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SERIETEMA: Goreys charmerande teckningar

  1. Eli skriver:

    Skrev om den här förra helgen 🙂 Älskade också! Och tänkte också väldigt mycket på Tim Burton. Jag gillar att Gorey inte väjer för det groteska, konstiga och morbida! Och så gillar jag de teckningarna som bara innehåller något litet, men ändå tycks säga så mycket..

  2. This will be a terrific web site, will you be interested in doing an interview regarding just how you created it? If so e-mail me!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s