SERIETEMA: Girlpower i charmerande inramning

DSC_0249
Sara Hansson – Vi håller på med en viktig grej.

Jag skrev i mitt förra inlägg lite kort om hur jag tenderar att hetsläsa just serier, som om de annars skulle fly från mig. Och observera att alla seriealbum jag skriver om den här veckan har jag läst under de senaste två veckorna. Hursomhelst, den tendensen förstärktes deluxe när jag läste Sara Hanssons Vi håller på med en viktig grej. Det är en mer klassisk serieroman än de jag tidigare nämnt under denna serietema-vecka. Men den är också o-klassisk och nyskapande på många andra sätt.

Den är en Spice girls-roman. Sara Hansson är ungefär lika gammal som mig så detta blir pur igenkänning. Hur man hittade varsin favorit i Spice girls, hur man ville vara som dem, hur man letade bästa vänner i skolan, hur man blev chockad när man fick reda på att Geri hade vikt ut sig. Sara Hansson skriver ett helt seriealbum om en vänskap mellan två unga tjejer på gränsen till puberteten, och hur viktigt vänskap är i den åldern. Hon låter dem existera i sin egen rätt, byta bästishjärtan och gadda ihop sig mot oförstående föräldrar. Hon låter dem existera utan att prata om killar de är kära i. De pratar om Spice girls istället. Jag får för mig att Hansson har velat skriva en berättelse som till hundra procent klarar Bechdel-testet, men det vore att förminska en helt fantastisk berättelse som jag vill återkomma till om och om igen.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SERIETEMA: Girlpower i charmerande inramning

  1. Jag har ingen som helst relation till Spice Girls – är för gammal för det;)

    • Haha! ja fast den är värd att läsa ändå, det är vänskapen mellan tjejerna som är det starka i berättelsen. Och de flesta kan nog känna igen sig i att dyrka en grupp/företeelse, hur gammal man än är, 😉 (obs skämt för du är ju inte ett dugg gammal)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s