SERIETEMA: Vårt behov av satir i turbulenta tider

Jag vet inte om det är något allmänmänskligt att uppleva sin tillvaro som turbulent, jag har för mig att jag har läst om det någonstans. Att vi tror att det är just vår tid som är som mest förvirrande och kaotisk men att redan de gamla grekerna, och så vidare. Men egentligen spelar det inte så stor roll. Och jag tror att Sverige som land upplevs som mer turbulent, osäkert och förvirrande än det gjorde under till exempel 60- och 70-talens framåtblickande tidsera. För det är ett faktum att min generation är den första på länge som får det sämre ställt rent materiellt än våra föräldrar och att vi generellt har mindre garanterad trygghet i våra liv. Då pratar vi anställningsformer, bemanningsföretag och utförsäkringar. Jag kan prata mig svimfärdig om samtiden men tänkte inte göra det precis här och nu.

Dock tycker jag inte det är konstigt med den fullkomliga serieboom som ägt rum senaste åren. Och även om grafiska noveller och självbiografiska seriealbum också har fått mer uppmärksamhet än tidigare, så är det väl framförallt satiren som fått ett riktigt uppsving. Den märks även på andra håll – i romaner, i teaterföreställningar. Till slut går det kanske inte att undvika att prata om ett krackelerande välfärdssamhälle där ett främlingsfientligt parti är tredje störst i opinionsmätningar. Till slut sipprar den in, den murriga samtiden, även i konst och litteratur. Och det tycker förstås jag är otroligt bra. Min egen roman kan jag säkert också prata mig snurrig om – no worries, det gör jag inte heller här och nu – men den och många andra nyutgivna romaner är samhällskritisk på ett sätt som romaner inte varit i så hög utsträckning på ett antal år.

Här kommer serierna och satiren in i bilden. För hur greppa en obegriplig samtid full av mentala övergrepp och enorma orättvisor, annat än i en humoristisk inramning? Det blir lättare att ta till sig hemskheter med ett skratt, det blir lättare att sortera intrycken och förstå vad man tycker och hur man ska handskas med allt det jobbiga. När jag har intervjuat några serietecknare i år för olika tidningar, så har de alla resonerat ungefär såhär. Och ingen av dem har trott att en enskild serietecknare kan förändra samhället. Men, som Nanna Johansson uttryckte det i min intervju med henne i Fria Tidningen, så kan en hel våg av människor som gör balla grejer förändra saker.

Jag själv hör till dem som under de senaste åren har fått upp ögonen för satiriska serietecknare och jag älskar dem verkligen. För att de får mig att skratta åt absurditeten i det hopplösa, och för att de gör det så snyggt. Sedan är ju Tankesmedjan i P3 ett knark som ingen bör missa. Och där exempelvis Nanna Johansson, Sara Hansson och Liv Strömquist har varit regelbundna inslag i olika perioder. Jag hoppas på ännu fler satiriska seriealbum framöver, gärna så många som möjligt. Jag får aldrig nog.

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till SERIETEMA: Vårt behov av satir i turbulenta tider

  1. Eli skriver:

    Så tror jag säkert att det är, att varje tid upplevs som turbulent på något vis (har nog också läst det där någonstans). Väldigt intressant att diskutera för övrigt, håller absout med dig om att jag tror att ens behov av satir blir större när verkligheten är extra turbulent – att ha humor som angreppssätt till svåra ämnen är ju ganska vanligt.

    Men jag tror också att turbulenta tider kan öka människors behov av ren fiktion, man behöver kanske stänga ute verkligheten för en stund eller grotta ner sig i fiktivt mörker för att förstå det vardagliga mörkret. Så har jag ofta gjort, i alla fall. Men det kanske generellt sett är något man behöver mer när det är turbulent på det personliga planet, än i samhället.

    Äsch, nu svamlar jag. Men intressant i vilket fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s