SERIETEMA: Att Inger Edelfeldt ritade serier visste jag ej

DSC_0237

Känner jag mig själv rätt kommer den här seriespecial-veckan innehålla oförsvarbart många stjärnögda texter. Den här är inte en sådan. Inger Edelfeldt är en författare som jag i alla år har haft ett kluvet förhållande till. Samtidigt som jag läst flera böcker av henne som jag verkligen gillade när jag läste dem, så har jag också tragglat mig igenom många bottennapp. Att hon också ritade serier en gång i tiden hade jag dock ingen aning om, tills jag blev tipsad av en bibliotekarie att läsa denna: Hondjurets samlade värk.

Serierna gick i dagstidningen dels på 80-talet och dels i slutet av 90-talet. De är tecknade med ett, som jag uppfattar det, ganska klassiskt seriemanér, svartvitt och lite rörigt. Hondjuret är en bitter figur som beklagar sig över det mesta, men som ändå förmår känna någon slags värme när hon skaffar sitt underliga husdjur som grymtar och påminner mycket om matte. Emellanåt drar jag på munnen men mycket av den samhällskritik som förekommer i detta seriealbum, upplever jag som ganska daterad. De satiriska serierna har ju exploderat under de senaste åren och man blir kanske lite bortskämd med kvalitet och humor. Men så är läget och därmed tröttnar jag ganska snabbt på Hondjuret och hennes vedermödor. Dessutom känns vissa av sakerna som kritiseras naturligt nog också daterade. Samhället har förändrats avsevärt under de senaste decennierna och idag finns annat som är mer aktuellt att kritisera.

Har ni läst Hondjuret och vad tyckte ni i så fall?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s