En omotiverad vilja att utreda mysterier

himlens_fange

Min recension publicerades också i Nerikes Allehanda.

Den spanska författaren Carlos Ruiz Zafón har rönt stor uppmärksamhet för sin svit om Barcelonas mörka sidor och de glömda böckernas bibliotek, där antikvariatet Sempere och söner står i förgrunden. Först ut var ”Vindens skugga”, sedan kom ”Ängelns lek” och nu ges den tredje delen i sviten ut på svenska – ”Himlens fånge”. Bästsäljarkonceptet är komplett. Böckerna innehåller mysterier, underliga figurer som plötsligt dyker upp utan förklaring (förklaringen måste alltså nystas upp), smäktande kärlekshistorier och vardagliga orosmoment i en salig mix.

Det finaste med berättelsen är skildringarna av Barcelona och kärleken till böcker. Staden Barcelona blir mer än en kuliss ­– den blir nästan som ytterligare en romangestalt att förhålla sig till, en vindlande plats full av gömslen och hemliga platser. Böckerna är, med risk för att låta pretentiös, något av romanens puls. De romangestalter som den trogna läsaren vid det här laget lärt känna, arbetar alla på ett antikvariat som kunde ha haft det bättre ställt ekonomiskt. De klarar sig med nöd och näppe, men vill samtidigt inte lämna det sjunkande skeppet som drivits och ägts av familjen i generationer.

Böckerna är fristående, som jag förstår det, men en viss förvirring kan förmodligen uppstå för den som börjar med ”Himlens fånge” – många paralleller dras till sådant som hänt i de tidigare två böckerna, utan helt tillfredsställande förklaringar. Själv har jag läst ”Vindens skugga” för längesedan, dock inte ”Ängelns lek”.

Tyvärr är romanen sötad med en sliskig sentimentalitet som nästlar sig in i berättelsen och ger den en fadd smak när det är som mest spännande. Som ofta är fallet med typiska bestsellers, är många av romanfigurerna stereotypt porträtterade och därmed svåra att riktigt komma inpå livet. Men Carlos Ruiz Zafón kan konsten att skapa ett bladvändardriv och de ständiga spänningsmomenten och mysterierna gör romanen svår att lägga ifrån sig.

”Himlens fånge” börjar med att en mystisk man kommer in på antikvariatet när sonen Daniel, som känns igen från ”Vindens skugga” och som nu hunnit bli vuxen, är ensam på plats. Den mystiska mannen köper en av ställets dyraste böcker och haltar därifrån efter att ha fällt märkliga kommentarer. Otroligt nog stänger Daniel genast butiken och skuggar mannen för att ta reda på vem han är. Därefter följer långa och komplicerade tillbakablickar, med fängelsevistelser, maktfullkomlighet, stora svek och hemligheter som når fram i ljuset efter många år. Ofta tycks viljan att reda ut mysterier omotiverad och överdriven. Överhuvudtaget gör dessa klichéer, overkligheter och stereotyper att romanen blir svår att njuta av utan att irritera sig. Lägg till de alla visdomar som slängs in med jämna mellanrum – något jag inte minns förekom i ”Vindens skugga” men som är otroligt enerverande – så blir det slutliga intrycket lamt.

Men spännande är det garanterat, det går inte att förneka.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En omotiverad vilja att utreda mysterier

  1. Bokbabbel skriver:

    Fint skrivet – och kunde inte hålla med mer! Läste ”Vindens skugga” som tonåring och älskade den, men nu ar jag både blivit äldre/mer kritisk och böckerna sämre, för inte heller jag gillade alls denna, kändes helt för melodramatisk (även om jag undrar om det förutom bestsellerdraget) också kan vara en kulturell grej, spansk tv är ju t.ex. väldigt dramatisk, kanske det speglas även i böckerna?

  2. Ping: The Prisoner of Heaven av Carlos Ruiz Zafón | Lottens Bokblogg

  3. Ping: Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón » C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s