Upplevelsen Södermalms poesifestival

tumblr_mjlmephm781s8t4j1o1_500
Affischen för festivalen detta år.

De senaste dagarna har bloggbristen här inte berott på bristande inspiration utan snarare motsatsen. Jag fick den äran att medverka som poet i Södermalms poesifestival som pågick onsdag till fredag. Bland övriga medverkande fanns bl.a Pia Tafdrup samt poeter från Brasilien, Kroatien, England, Cypern, Estland osv. Jag måste bara få berätta om den här upplevelsen och hoppas att ni 1. ser till att gå om festivalen blir av nästa år och 2. kastar era eventuella poesibarriärer och istället kastar er in i poesins välformulerade värld.

I onsdags var vi först i Kungsträdgården på dagen och läste poesi så att ljudet skallrade över hela platsen. På kvällen gick festivalens första kväll av stapeln på Larrys corner (som jag för övrigt gjorde ett reportage om en gång i ETC Stockholm). Där var bara svenska poeter samt en poet från England (Fiona Sampson). Det var riktig poesi-förr-i-tiden-känsla med trång lokal och folk som satt på golvet samt hög stämning. Bland de medverkande svenska poeterna kan t.ex Freke Räihä, Bengt O. Björklund, Gatuduvan och Boel Schenlaer nämnas. Bara den kvällen fick mig att sväva bland molnen inspirations- och berömmässigt.

I torsdags läste alla internationella poeter på Sensus. Efteråt drack vi lite vin och babblade. I fredags var den stora finalen, på Boulevardteatern. Där läste 18 poeter. Det blev intensiva timmar men så otroligt inspirerande och fint.

Men finast av allt var nog dagarna. Att få äta lunch med poeterna, gå runt i Gamla stan och längs kajen upp mot slussen, prata om svenskarna vs. andra folkslag, prata om poesi och skrivande och plötsligt blev alla så öppna och kom varandra så nära tack vare det intensiva umgänget. Alltså, det är som att en värld har öppnat sig på något sätt. Shit vad pretentiöst detta låter – och jag som ville AVDRAMATISERA med det här inlägget! – men jag kan inte beskriva det på annat sätt.

Det går fortfarande att köpa min stencildiktsamling Som ryska marscherande soldater samt det alternativa seriealbumet 100.000 ledsna flickor. Bägge är i La poème kalashnikovs balla stencilformat och de kostar bara 40 kronor styck. Säg till om ni blir sugna. Det går också att köpa Rännstenens laserblick och Trottoarernas andetag av Jens Åberg samt Truxal av Gatuduvan och Sprängstoff av Karin Carlsson. För alla gäller 1 för 40 kronor, 3 för 100.

Framförallt vill jag tacka eldsjälen Boel Schenlaer som har orkat driva festivalen i 11 år trots motvind. Så himla fint och bra. Och poesi behöver inte vara krångligt och jobbigt, bara läs en diktsamling intensivt och låt intrycken komma som de kommer. Det finns inga regler i hur man ska läsa poesi. Eller som Hemingway sa (inte trodde jag väl att jag skulle citera Hemingway men nu måste jag). ”Slit ner poesin från kristallkronorna och låt barnen klämma på den, för fan!”

Med detta återupptar jag min läsutmaning om att jag ska läsa minst en diktsamling i månaden. Vem är på?

Vilka är era favoritpoeter?

Annonser
Det här inlägget postades i Poesi, Poesiutmaning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Upplevelsen Södermalms poesifestival

  1. Xenia skriver:

    Jag är på. 🙂 Mina favoritpoeter är Gunnar Ekelöf, Tomas Tranströmmer, Edith Södergran och Elisabeth Rynell

  2. Hermia skriver:

    GRATTIS till fina recensionen i SvD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s