Fler böcker som inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar

Jag var med i Bokhoras senaste podcast, den som släpptes igår, och tipsade om böcker som har fått mindre uppmärksamhet än de förtjänar. Lyssna gärna på podcasten och läs mer här. Men när jag skulle välja böcker kände jag att det var så många jag fick välja bort. Här kommer därför en liten snabb lista med fler tips plus kort motivering!

Isaac Rosa – Den osynliga handen

denosynligahanden
Den här boken imponerade verkligen på mig, även om den var dödstråkig de första 20-30 sidorna. Den kritiserar arbetssamhället. Varför jobbar vi så mycket och för vem? Vem äger våra kroppar och hjärnor? Det är alltså en roman och en storslagen sådan, på ett lågmält sätt. Såhär skrev jag i bloggen.

Berättelser av Birgitta Trotzig

skc3a4rmavbild-2011-12-29-kl-21-47-16

Ofta när det pratas om Birgitta Trotzig fokuserar man på Dykungens dotter. Den är en helt underbar roman, en av de bästa jag läst. Men en bok som man inte hör lika mycket om är Berättelser av samma författare. Den innehåller några längre berättelser. Språket är magiskt, likaså de bistra miljöerna. Jag sträckläste den och blev störtförälskad.

Drottning Grågyllen av Moa Martinson

drottninggrc3a5gyllen

Moa minns man mest för klassikern Kvinnor och äppelträd och till exempel Mor gifter sig. Men i vintras avnjöt jag Drottning Grågyllen, en underbar berättelse som utspelas i armod i en avlägsen tid. Språkligt påminner den mer om Selma Lagerlöf, mindre konkret än andra böcker av Moa. Likaså miljön minner om Lagerlöfs: djupa skogar, trånga kyffen där man kämpar för sin överlevnad. Den är som en saga för vuxna – den är ett måste!

Det får räcka såhär för idag. Men den som suktar efter fler boktips behöver inte gå tomhänt. Min blogg är full av böcker som inte fått tillräckligt mycket uppmärksamhet.  Jag återkommer imorgon med ett gäng recensioner.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Författare att älska. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fler böcker som inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar

  1. Tack för tipsen! Fastnade särskilt för Drottning Grågyllen, den måste jag läsa. Och kan inte fatta att jag inte redan gjort det!

  2. ochdagarnagar skriver:

    Grattis till medverkan i Podcasten, den får jag lyssna till genast då!

  3. liljan skriver:

    Hej fina du och gratulerar! jag har läst din blogg ett tag nu och tycker väldigt mycket om den. Det är så att jag ska hålla en presentation om Aprilhäxan där jag skall koppla boken till allmänmänskliga förhållanden samt tala om vad budskapet med boken är. Har haft lite problem med att få in fler perspektiv och undrar om du skulle kunna hjälpa mig med detta? Tänkte om du har en uppsats, recension eller liknande som kan vara till hjälp. (jag går i gymnasiet om detta lät lite förvirrande). Tack på förhand och kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s