Galna punkare, en magisk cirkus, Bukowskileverne och prins Charles syn på kärlek

Jag fortsätter mitt projekt med att blogga om många böcker i taget för att komma ikapp med min läsning. Sedan kommer jag skriva massa blandade bokrelaterade inlägg igen à la Ord och inga visor. Så klart.

Den ocensurerade historien om punken. PLEASE KILL ME.

pleasekillme

Även om just punk aldrig har varit min favoritgenre har jag alltid gillat rock i olika former och framförallt till exempel Iggy Pop, som figurerar ofta i den här boken. Vad är det här för bok? Dels är det en hyllvärmare som tillhörde min femte omgång av projekt kill hyllvärmare (som för övrigt fortfarande pågår för fullt, återkommer snart om det!), dels en helt galen reportagebok om punkscenen i USA och England, framförallt. Den är skriven så att den består av intervjuer med mängder av personer som var involverade i punkscenen när den först dök upp, men de olika personernas svar blandas liksom samman under olika kapitel, med olika teman. Det blir lite förvirrande men också skönt att läsa. Det är en lättläst och ganska taffligt skriven bok, men helt full av sjuka historier, roliga detaljer och intressanta fakta om punkscenen. Det är inte direkt för språket man läser den här boken. Jag ogillade de negativa saker som kom fram om min gudinna Patti Smith. Det negativa som kom fram om Iggy Pop förvånade mig inte. Av förklarliga skäl.

Nattens cirkus av Erin Morgenstern nattenscirkus

Tänk såhär: En cirkus som bara har öppet på natten. Som innehåller allt det underbara vanliga cirkusar inte har, magiska saker du inte kan föreställa dig. Den dyker upp där du minst anar, när du minst anar. Den är full av intressanta människor men också livsavgörande tävlingar och svart magi. Det här är inte en barnbok. Jag kan inte göra den här boken rättvisa, den går liksom inte att kategorisera in i en specifik genre. Den är något helt eget, en värld jag aldrig ville lämna när jag läste romanen. Jag älskar cirkusmiljöer i litteratur (dock INTE i verkligheten), så det var ytterligare en bonus. Nattens cirkus passar alla läsare, tror jag, oavsett bildningsgrad och litterära preferenser i övrigt. Inte på det där bestselleraktiga sättet, utan bara för att Erin Morgenstern har åstadkommit något alldeles ovanligt – en saga för vuxna som varken tippar över i fantasy eller fjanterier.

Postverket av Charles Bukowski postverket

Bukowski gör mig inte besviken när jag sent omsider läser hans mest kända roman, Postverket. Han levererar som alltid. Alkoholism, långa arbetsdagar på en äcklig arbetsplats, horor, kvinnor, misär. Men man får inte glömma en sak när man pratar om Bukowski: Trots allt det skitiga finns där hela tiden relevans. Det här är inte korkad litteratur. Charles Bukowski levererar en svart syn på mänskligheten och världen, precis som många andra författare. Men han gör det med humor och finess, och i en jävligt skitig miljö. Jag skrattade och mådde illa och fascinerades om vartannat. Som vanligt.

Prins Charles känsla av Liv Strömquist

prinscharleskänsla

Från Bukowski till Liv Strömquist i samma inlägg, är det ens MÖJLIGT? Men egentligen är det onödigt att jag skriver om det här seriealbumet. Det är nämligen ganska förutsägbart: Hej, jag lyssnar på Tankesmedjan. Hej, jag älskar Liv Strömquists förmåga att leverera satir som är på samma gång gravallvarlig och jätterolig. Hej, jag gjorde det även den här gången, när jag läste Prins Charles känsla. Hej då!

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Galna punkare, en magisk cirkus, Bukowskileverne och prins Charles syn på kärlek

  1. Helena skriver:

    Åh, håller VERKLIGEN med om Nattens cirkus! Älskade den. En sådan där bok man vill fortsätta att bo i efter att den är utläst.

  2. Annika Koldenius skriver:

    Liv Strömquist är helt fantastisk! Allt hon gjort är super. Jag köpte faktiskt till och med litografin av Göteborgs Filmfestivals plansch som ju hon illustrerat!! 🙂

  3. Elina skriver:

    Nattens cirkus lät hur mysig som helst! Vill läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s