Ray Bradbury, Valeria Parrella, Karl Ove Knausgård, Roberto Bolaño

Jag fortsätter mitt projekt att komma ikapp med bloggandet om de böcker jag har läst, för att sedan kunna komma igång på riktigt med Ord och inga visor igen.

Ray Bradbury – Solens gyllene äpplen

solensgylleneäpplen

Den här novellsamlingen innehöll många berättelser som verkligen imponerade på mig. I sin struktur uppfattar jag boken som en aning förvirrad. Genrer och typer av texter varierar stort och därmed också min behållning av dem. Det finns dystopiska noveller, science-fiction-aktiga, sorgliga, starka, tråkiga. En av dem är nästan läskig i sin klarsyn. Den utspelas i en framtid där folk har en liten apparat som de hela tiden kontaktar varandra med. Den äkta maken ringer sin fru för att berätta att han är hemma om en stund, därefter igen för att berätta att det dröjer lite till. Som om Bradbury kunde förutspå mobiltelefonen och all distraktion den skulle komma att föra med sig. Ibland är språket hisnande, andra gånger träigt och torrt. Med andra ord är det svårt att sammanfatta ett helhetsintryck, men de novellerna jag gillade gillade jag skarpt! Jag vill rekommendera Fahrenheit 451 av Bradbury, en av de bästa dystopierna jag läst.

Valeria Parrella – Avskedsbrev

avskedsbrev

Det var längesedan jag läste Avskedsbrev men jag minns ändå några starka intryck: Kärleken till teatern, skildringen av det nutida Italien i ett otroligt poetiskt och tätt språk. Jag uppfattade boken som svårläst och var tvungen att läsa långsamt, men när jag väl gjorde det uppskattade jag verkligen de många språkligt vackra meningarna. Clelia jobbar på en teater i Neapel och blir småningom teaterchef, vilket tvingar henne att se annorlunda på saker. Men det bästa med romanen är hur den fångar det sönderfallande Italien, landet som sakta kläs av tills allt som återstår är nakenhet och trasighet. Min invändning är att romanen kunde ha vunnit på att inte vara riktigt så kompakt, då hade det blivit lättare att ta till sig berättelsen och romanfigurerna.

Karl Ove Knausgård – Min kamp 5

minkamp5

Som bekant är jag fullständig Knausoholic och avgudar alla delar i Min kamp som jag hittills läst. Jag tipsar ca varje person jag möter om denna underbara skapelse till roman. Femman är enligt mig en av de bästa delarna hittills. Den handlar om Knausgårds vilja och kamp för att bli författare, om otrohet och för många fyllor, om att bli vuxen. Han pluggar litteraturvetenskap och skriver recensioner, vilket förstås tilltalar mig särskilt. Det här är den delen som är mest välskriven och som jag personligen starkast kan identifiera mig med. Jag bävar redan för den PKD (post Knausgård-depression) som säkerligen kommer drabba mig i höst. Den som ännu inte gett sig i kast med detta projekt bör göra det snarast. Såhär skrev jag om ettan, tvåan, trean och fyran.

Roberto Bolaño – Nazistlitteratur i Amerika

nazistlitteraturiamerika

Denna lilla recension har också publicerats i Situation Sthlm:

Bolaño har skapat en fiktiv encyklopedi över författare i Amerika med nazistsympatier. Boken är upplagd så att den ska vara skriven i en avlägsen framtid. De påhittade författarnas livsöden berättas ofta med svepande penseldrag och de flesta är tragiska gestalter. Det är intressant och välskriven läsning, med en stark kärlek till litteratur i grunden. Det är tankeväckande att läsa om hur författarnas verk mottagits. Dock tjänar den nog på att läsas lite i taget så att man kan ta till sig och reflektera över respektive miniberättelse. Det blir mastigt att läsa den i ett svep som en roman.

Jag älskar ju annars denna författare och har tidigare läst De vilda detektiverna och Amulett.

Har ni läst någon av dessa böcker? Vad tyckte ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ray Bradbury, Valeria Parrella, Karl Ove Knausgård, Roberto Bolaño

  1. mind the book skriver:

    tack för ordet Knausoholic! : ) och en Parrella-romantitel utöver Lo spazio bianco (väntrum), som jag gillade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s