Drivved: en antologi om Bukowski

drivved
Drivved – en antologi om Charles Bukowski. Och katten (ja, jag gjorde en Bokstävlarna!)

Antalet gånger jag har bloggat om Bukowski är många. Jag har läst ett gäng böcker av honom och även om de alltid provocerar mig på vissa sätt så gillar jag dem nästan alltid på andra sätt.

Men den här antologin, som gavs ut under förra året, innehåller texter om Bukowski av olika svenska skribenter. Alla texter har tidigare publicerats som förord i Lindelöws Bukowski-utgivning. Skribenterna är av alla de slag: Peter Birro, Natalia Kazmierska, Ronnie Haag, Göran Greider och Nina Lekander, för att nämna några. Många av texterna har en personlig prägel där respektive skribent berättar om hur hen upptäckte Bukowski eller i allmänhet om sitt förhållande till författaren. De är ofta både bra och läsvärda och jag är glad att Lindelöws valt att samla dem alla på det här sättet. Jag läser mer koncentrerat än jag brukar göra med förord i böcker, när det liksom är just de texterna som står i fokus. För den som är nyfiken på Charles Bukowski men inte kommit till skott med att läsa honom, kan dessa texter vara en bra ingång till författarskapet.

Dock är jag betydligt mer kritisk till ett annat inslag i boken. Det handlar om utdrag ur romaner och enstaka dikter. Jag läser inte utdragen ur romanerna, eftersom jag har läst merparten av dem. Jag har också läst ett stort antal dikter av Bukowski. För det första: Vad är meningen med att läsa UTDRAG ur romaner? Det ger ju ingenting, det är bättre att läsa hela romanen om man ändå är så pass intresserad av en författares skriverier. För det andra funderar jag på vem som är målgruppen för detta inslag i antologin. Den vana Bukowski-läsaren får knappast något ut av det, eftersom man då känner till författaren redan. Och den ovana läsaren – som jag förmodar är målgruppen – blir förmodligen bara frustrerad av dessa splittrade utdrag.

Så, sammantaget: Jag är väldigt glad att ha fått läsa de olika skribenternas essäliknande texter om Charles Bukowski, men det hade räckt bra så.

Jag recenserar en bok om dagen på Ord och inga visor tills jag är ikapp med min läsning, men självklart dyker också andra inlägg upp under tiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Drivved: en antologi om Bukowski

  1. Titti ABC Café skriver:

    Det låter som en intressant bok, håller dock med dig att utdrag verkar väldigt onödiga i det sammanhanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s