Den underbaraste bokhögen i universum (obs ej överdrift)

Jag har skrivit tidigare om att jag nu i december har tänkt läsa nästan bara CUT THE CRAP-böcker, alltså böcker som jag längtar ihjäl mig efter att läsa men aldrig riktigt unnar mig. Recensionsexemplar, hyllvärmare och annat kommer hela tiden emellan. December är en lugn månad när det gäller utgivningen (åtminstone i år, för min del) och jag har inte en enorm hög recensionsböcker. Därför passar jag på! Ren njutning gäller. Målet är att göra det också i januari, fast då mer uppblandat med läsning av recensionsexemplar.

Jag har filat och filat på min hög, valt böcker med möda och nu äntligen är jag klar. Jag kommer inte hinna läsa alla de här böckerna (så läsoptimistisk är inte ens jag!), men jag ska ha den här högen liggandes, välja en i taget (den jag känner för mest just då) och riktigt njuta. Det här är ett sätt att bota mig från stress och oro, men också att äntligen läsa de här böckerna som ligger och suktar överallt i lägenheten. Jag fick dela upp skapelsen i tre bilder.

På bilden ovan: Oskuldens tecken av Patti Smith, Anteckningar från källarhålet av Fjodor Dostojevskij, Emma & Uno av Märta Tikkanen, Kejsaren från Portugallien av Selma Lagerlöf, Bära mistel av Sara Lidman, Balen & Höstflugorna av Irène Nemirovsky, Livet är någon annanstans av Milan Kundera, Medaljen över Jenny av Stina Aronson och Den vrålande parnassen.

På bilden ovan: Nässlorna blomma av Harry Martinson, Sjukdomen av Birgitta Trotzig, Fotograferingens vackra historia av Peter Nadas, Drottning Grågyllen av Moa Martinson, Biskötaren av Lars Norén, Café Utposten av Per Anders Fogelström, Spoon River av Edgar Lee Masters.

På bilden ovan: Ett poem utan hjälte av Anna Achmatova, Solens gyllene äpplen av Ray Bradbury, Kung dam knekt av Vladimir Nabokov och Aliide, Aliide av Mare Kandre.

På grund av dregel får jag avsluta inlägget här. Men först: Är det inte en helt underbar, ja, världens underbaraste läshög ni någonsin har skådat?

UPPDATERING: Jag lägger lite spontant till Wrestlarna av Viktor Johansson, Spektrum om spektrumgruppen och Monelles bok av Marcel Schwob, eftersom jag är galet sugen på att läsa de böckerna också!

Annonser
Det här inlägget postades i CUT THE CRAP, Författare att älska. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Den underbaraste bokhögen i universum (obs ej överdrift)

 1. Ja verkligen underbar! Vad många snygga omslag dessutom. Jag har några hyllvärmare kvar egentligen men känner också att jag ska unna mig några dregelböcker i dec.

  Bra initiativ!

  • Ja, eller hur, många riktigt snygga omslag! Jag har typ över hundra hyllvärmare kvar men tänkte försöka läsa ganska mycket hyllvärmare under 2013 så de får allt vänta på sin tur. 🙂

  • Jag la till några böcker nu och uppdaterade inlägget med dem, mest för att jag sent igår kväll blev så akut sugen på t.ex Wrestlarna, har fått för mig att den är precis min kopp te!

   • Nadas-omslaget är ju så sjukt snyggt. Gillar även typografin/det grafiska i gamla omslagen du har med.

    Men även om jag gillar typografin på din utgåva av Bära mistel så drömmer jag fortfarande om läsupplevelsen jag tror jag skulle få med den här utgåvan: http://www.bokia.se/mediaarchive/2609738/main/bara-mistel-roman.jpg (Klotband!!)

    Aliide, Aliide var en hyllvärmare för mig som fick flytta runt med mig. Jag gillade den faktiskt inte så mycket även om jag förstår att den är välskriven osv. Då gillade jag Carolina Fredrikssons ”Flod” bättre om jag nu ska våga mig på att jämföra dem utan att bli lynchad, utstött, idiotförklarad.

    Wrestlarna har jag inte ens hört talas om. Bra folkbildat där!

    • Jag gillar också typografin och de grafiska i dessa gamla utgåvor, även formatet. Det borde sannerligen få en revival. Till exempel så tycker jag Drottning grågyllen och Den vrålande parnassen är galet snygga. Men nej, jag tycker min utgåva av Bära mistel är mycket finare en klotbandet. Jag har några böcker i modernistas klotbandutgivning, till exempel Hitom himlen av Stina Aronson, men föredrar helt klart det här äldre stuket. Jag har inte läst något av Mare Kandre och skulle väl egentligen hellre ha börjat med Bübins unge, känner på mig att Kandre är en riktigt ”jessisk” författare eftersom man brukar få tips om henne om man gillar Sara Stridsberg och Birgitta Trotzig. Jag har haft med Kandre i min inläggsserie Författare jag inte läst men nog skulle gilla, till exempel. Men nu har jag bara Aliide, Aliide hemma så vi får hoppas att den inte skrämmer slag på mig. Flod är en underbar roman, gillade nog varje ord i den!

    • Wrestlarna kom ut härom året och verkar otroligt bra, efter vad jag läst om den i tidningar och så.

 2. Annika Koldenius skriver:

  Åh! Ja, jag dreglar, du har rätt. Och vilken bra idé! Ska genast göra samma på min blogg ikväll. Dock har jag inte alls så mycket klassiker kvar längre i min hylla, de försvann när jag började på journalisthögskolan -96 och behövde hyllplats till andra böcker… Efter det har jag mest fått och köpt nytt, eftersom folk tror att jag redan HAR klassikerna. Well..

  • Ja, vad kul att du gör samma sak på din blogg! Obs att det inte bör vara hyllvärmare, för det finns det en särskild utmaning (projekt kill hyllvärmare). Hehe. Det ska vara böcker du verkligen, verkligen har längtat efter att läsa. Men kvinna, gjorde du dig av med alla dina klassiker?! Herregud. Nåväl, det finns ju loppisar som vimlar av klassiker och godbitar, hehe. Förresten såg jag att du också har läst Kupé nr. 6, vad tyckte du om den? För mig är det en av de bästa böckerna jag har läst i år, dock har jag inte hunnit blogga om den ännu.

 3. Frida skriver:

  Jag ska också göra samma sak! En utmärkt ide för att få igång min läslust ju 🙂 Dreggelinlägg kommer!

 4. Eli skriver:

  Åh, underbart!! Du kommer älska Kejsarn av Portugallien 🙂

 5. Bibliophilia skriver:

  Vad härlig din december kommer att bli!

 6. Ping: LJUVLIGA BOKOMSLAGSKALENDER, LUCKA 9 | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s