Hyllvärmare: Brev till en bokhandel

Vad? Den här boken är en av böckerna i min sjunde omgång av projekt kill hyllvärmare, som går ut på att läsa böcker som stått länge i hyllorna. Eftersom de annars lätt blir bortglömda (och därmed aldrig lästa).
Omgången? Jag delar in mina olästa böcker i omgångar om tre böcker i varje, för att projektet ska bli mer lustfyllt. Sjunde omgången innehåller också Samlaren av John Fowles och Sonat till Miriam av Linda Olsson. Båda dessa böcker la jag dock ner efter drygt 50 sidor eftersom jag helt enkelt inte gillade dem.
Hur lång tid i hyllan? Tre-fyra år skulle jag tro!

Helene Hanff lever ett fattigt liv i New York, men älskar att läsa. Hon står inte gärna ut med romaner, men älskar böcker som på olika sätt är baserade på fakta, eller är självbiografiska. Hon läser en annons (ja, det här är längesen, på 40-talet) om en bokhandel i England som säljer ovanliga böcker, och hon skickar ett brev till dem. Det blir början på en lång brevväxling som småningom utvecklar sig till en varm vänskap. Första delen av min pocketutgåva av Brev till en bokhandel innehåller just den brevkorrespondensen och är på något sätt otroligt intressant. De torra engelska männen som driver antikvariatet behåller ett formellt tilltal under lång tid, men släpper till slut på garden. Andra delen av boken är en text som Helene Hanff skrev efter att boken kommit ut och nått framgång. Där berättar hon om hur hon slutligen tog sig till London. Den delen hade verkligen inte behövts, jag tycker ofta att den är oerhört tråkig och ointressant, så det var tur att den kom efter själva brevkorrespondensen. Med andra ord, både ris och ros från mig när det gäller den här hyllvärmaren.

Har ni läst den?

Annonser
Det här inlägget postades i Projekt kill hyllvärmare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hyllvärmare: Brev till en bokhandel

  1. paddyeahh skriver:

    Hehe. Jag hittade den för tio kronor på Emmaus second hand igår, har velat läsa den ett tag, och jag hade faktiskt din formulering om torra engelsmän i huvudet – jag gillar torra engelsmän. Ska bli kul att se om jag gillar boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s