Smått och gott och halvdant, del 1 av 3

Jag tänkte köra ett litet gäng minirecensioner, av böcker som kanske inte behöver ett helt eget inlägg. Har ju som sagt så himla mycket att recensera ikapp.

Bara helt vanliga förbannade jävla människor av Daniel Lehto
En redaktör hade verkligen behövts här (boken är egenutgiven), tänker jag ca 1000 gånger under läsningen. Grundstoryn är stark men utförandet helt fel. Luke Skywalker, mobbning, ensamhet, utanförskap och så vidare.

I den tysta Hjälmarens vatten av Johanna Ericson
Alldeles för lång startsträcka, sen inte särskilt spännande story ändå. Också utgiven på egen hand, och även här märks frånvaron av en redaktör. Dock: mot slutet blir den spännande. Mysterier i somrig miljö. Min recension i Nerikes Allehanda.

Sista testamentet av James Frey
En gång i tiden gillade jag verkligen Tusen små nålar och Min vän Leonard av Frey. I Sista testamentet kommer Jesus till jorden i modern tid och ingen fattar så klart att det är Jesus. Jag tycker att boken är ett paradis för klichéer, så otroligt jobbig läsning även om den emellanåt blir spännande också. Förstår hypen pga kontroversiellt ämne och i grunden fint budskap, men OJ vad man får stå ut med mycket skitsnack/visdomar. Osympatiskt nog driver Frey nån slags fabrik där man tillverkar bästsäljande romaner. Hmpf säger litteratursnobben inom mig.

Jimi Hendrix – En brors berättelse av Leon Hendrix med Adam Mitchell

Hendrix hastiga framgångar och plötsliga fall är en myt. Hans musik var nyskapande när den kom. Och visst är det intressant att läsa om superstjärnans barndom med supande föräldrar med stark sammanhållning mellan bröderna. Men samtidigt undrar man: Hur mycket går det att mjölka ur ett kändisskap? Den här gången är det broderns tur. Hur Jimi började med ukulele för att gå till gitarr, till rockstjärna. Hur brodern fick vara med på lyxhotell. Boken handlar också om broderns eget liv, kantat av sorger och drogmissbruk. Dock ger det nog mer för en Hendrix-intresserad att läsa en biografi, då denna ofta blir sentimental, privat och långsökt. Den här korta texten har också publicerats i Situation Sthlm.

Har ni läst någon av de här böckerna? Vad tyckte ni?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Smått och gott och halvdant, del 1 av 3

 1. Lina E skriver:

  om du tycker om james frey så kan jag rekommendera bright shiny morning. tror inte den har blivit översatt dock.

 2. Lina E skriver:

  jag har inte läst den och är inte sugen heller, har bara läst bright shiny morning av frey och den var bra. Handlar om LA och folk som av olika anledningar hamnar där.

 3. Annika Koldenius skriver:

  Jo, jag har läst Sista testamentet. Tyckte väl att den var sådär. Men jag läste faktiskt ut den, så något driv måste den ju ha haft i berättelsen som gjorde att jag läste vidare.

  • Jag läste ut den eftersom den var recensionsexemplar… Jo, men visst hade den någon form av driv. Samtidigt, som jag nyss skrev i en kommentar ovan, så var den ju så drypande av klyschor och självklara ”visdomar” (huuuga!) att man kräktes en smula,tyckte du också det?

 4. Ping: LJUVLIGA BOKOMSLAGSKALENDER, LUCKA 10 | ord och inga visor

 5. Ping: Nu plockar jag fram sågen: De sämsta böckerna jag läste under 2012 | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s