Italiens modigaste man

Roberto Saviano – Kom med mig.

Det är skrämmande att vistas i Saviano-land. Det är ett ärligt och pragmatiskt land, som genom denna uppriktighet blir mer obehagligt än det mesta. Särskilt med vetskapen om ärlighetens konsekvenser i bakhuvudet. Det är skrämmande att vistas i Saviano-land, som är ett land som berättar om Italien. Ett av EU:s största länder. Ett maffialand. Saviano lever med livvakter dygnet runt på grund av det han berättat om den syditalienska maffian, camorran. Det är ett faktum som återkommer gång på gång medan jag läser Kom med mig.  Det pris han har betalat för att berätta för det italienska folket och omvärlden om vilket land de lever i. Landet där politikerna låter sig betalas för att värna maffians intressen. Landet där man bygger skolor med billig cement som man får för bra pris från maffian, och som senare gör folk sjuka. Landet där soporna samlas på hög om maffian inte hämtar upp dem. Landet där förruttnelsen tycks sippra fram mellan sprickor som mer och mer blir till blödande hål.

Kom med mig innehåller Savianos texter från tv-programmet med samma titel (Vieni via con me). Det var ett program som var fullständigt allvarligt och där bland annat Roberto Saviano pratade rakt in i kameran om dagens Italien. Italienarna har under många Berlusconi-år blivit bortskämda (eller motsatsen till bortskämda, beroende på hur man ser på saken) med lättsmälta blaj-program och tävlingar utan egentlig mening. Ändå fick Kom med mig miljontals tittare och mängder av människor hörde av sig och var tacksamma över att någon äntligen tog dem på allvar.

Som den skickliga journalist han är, så blandar Saviano rena fakta relaterade till maffian och dagens Italien, med personligare berättelser från människor som råkat ut för konsekvenserna av sopberg, dåligt byggmaterial och korruption. Plötsligt kan en lång berättelse om ett kärlekspar där mannen var dödssjuk och inte ville leva i plåga längre, dyka upp och kontrastera mot annat man nyss fått ta del av. Dock känns det inte splittrat. Italien är den sammanhängande röda tråden, som brinner. Det är därför Saviano-land är så skrämmande att vistas i. För att vägen tillbaka till någon slags demokrati känns så lång. För att maffians fingrar har lyckats ta sig in nästan överallt och det är svårt att få bort dem därifrån. Saviano berättar om mördade advokater som motarbetat maffian, om hotade poliser och hatade journalister. Han själv är en av dem, men ändå hoppas han fortfarande på förändring och ger inte upp sin kamp. Kosta vad det kosta vill.

Denna min recension har också publicerats i Folket i bild och jag har fått tillåtelse att publicera den här i bloggen.  Tidigare av Saviano har jag läst och bloggat om Gomorra och Kärleken är dödens motsats

Har ni läst Kom med mig?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Italiens modigaste man

  1. Tomas skriver:

    Efter att ha läst otaliga maffiaböcker och Gomorra samt snart Stål och Berlusconi: italienaren, sett Videocrazy, pratat med vår vän i Napoli om hennes tjugoåriga dotters obefintliga framtidsutsikter på arbetsmarknaden är Italien det land i Europa som intresserar mig mest. Hur blev det så? Landet är bland länderna lite av vad humlan är i luften.

  2. Har inte läst denna, men har läst Gomorra. Otäckt och helt sjukt att det kan få vara så här i ett EU-land. Men, men, pengar är makt…

  3. Annika (@alkbse) skriver:

    Jag har inte heller läst den här, men håller på med den italienska versionen av Gomorra. Det går förvisso lite trögt men det är på intet sätt Savianos fel, utan det är jag som inte riktigt har tagit på mig de italienska ”glasögonen”, men det kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s