Selma, Hjalmar, August, Karin

Det var ett tag sedan jag läste Novellix klassikerfyra men jag blev så förtjust i dem! Dels är de cirka hundra gånger finare än de tidigare novellixerna tycker jag och dels så var urvalet bra.

Selma-novellen var lite spöklik, hon skrev ju vissa sådana noveller, Selma Lagerlöf. Jag slukade den med hull och hår och blev sugen på fler av hennes noveller. Jag älskar ju Selma och Gösta Berlings saga är en av de bästa böcker jag har läst. August-novellen har jag redan bloggat om en gång och den var inte något bra val att ge ut, med tanke på hur många noveller karln måste ha producerat under sitt liv. Men visst var den lite roande att läsa. Karin Boye-novellen gillade jag däremot mycket och Hjalmar Söderberg-novellen ÄLSKADE jag. Den var helt underbar, både språkligt och innehållsligt.

Jag har skrivit en recension av alla fyra klassikernovellixerna i Tidningen Kulturen. Läs den här.

Jag har för övrigt läst allt Novellix har gett ut hittills. Tycker formatet är himla fint.
Den första omgången innehöll Unni Drougge, Jonas Karlsson, Jens Liljestrand och Maria Sveland. Den andra omgången har jag konstigt nog inte bloggat om än, så det ska jag också försöka hinna med snarast. Men den innehöll Monika Fagerholm, Jonas Hassen Khemiri, Cilla Naumann och Johanna Thydell. Den tredje omgången innehöll Wille Craaford, Amanda Svensson, Helena Granström och Jens Lapidus.

Nu ser jag att den fjärde omgången kommer i juni och innehåller Arne Dahl, Maria Küchen, Hassan Loo Sattarvandi och Inger Frimansson. Lite trista författare tycker jag, men ska självklart läsa dem.

Har ni läst Novellix klassikerfyra? Vad tyckte ni?

Det här inlägget ingår i mitt projekt ”Recensioner i dagarna 28”. I 28 dagar publicerar jag här en recension om dagen, för att komma ikapp. Det här är dag 1 av 28. Självklart kommer också andra inlägg under tiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Selma, Hjalmar, August, Karin

  1. Måste verkligen köpa Selmas och Karins!

  2. Josefin skriver:

    Ska kanske ge novellerna en chans ändå, de här fyra låter helt klart bäst av de som kommit ut. Bra åka-tåg-läsning kanske? 🙂

    • Ja, det är nog perfekt tågläsning, man liksom sveper igenom en novell bara. Kör på klassikernovellerna, de är bäst. Men monika fagerholm-novellen och amanda svensson-novellen var HELT underbara så kör på dem med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s