CUT THE CRAP:

Det är mycket nu, på läsfronten, och det är alldeles ljuvligt. Men nu har jag bestämt mig för att strama upp mig på en viss punkt och det väljer jag att kalla för CUT THE CRAP, lite melodramatiskt. Att läsa de böcker jag LÄNGTAR efter att läsa och sparar på men aldrig kommer till skott med. En förklaring krävs:

Dels så har jag Strindberg-läsutmaningen som jag dragit igång och som fått många deltagare. Den går ut på att läsa fyra Strindberg-titlar under 2012 (som alltså är Strindberg-året, för att vara övertydlig). Jag har påbörjat En dåres försvarstal som min första bok.

Sedan har jag Projekt kill hyllvärmare, som går ut på att äntligen läsa de där böckerna som stått och samlat damm alldeles för längre i hyllorna. Projektet delar jag in i omgångar med tre böcker i varje omgång, för att göra det mer lustfyllt. Det är ett läsprojekt som jag räknar med att hålla på med ett bra tag, men det är kul att läsa de böcker man har hemma också. Och det passar bra under mitt köpstopp-år (även om jag skamlöst shoppade upp ett presentkort häromdagen).

Och så är det recensionsexemplaren som rasslar in och som ofta sammanfaller som cut the crap-böcker, det vill säga böcker som jag verkligen är supersugen på att läsa. För närvarande håller jag exempelvis på med Emir Kusturicas självbiografi Döden är ett obekräftat rykte som jag längtat ihjäl mig efter sedan jag läste att den skulle ges ut på svenska.

Dessutom har jag min poesiutmaning, som går ut på att läsa minst en diktsamling i månaden. Den har jag mest för att det annars är så lätt för mig att prioritera bort poesi, även om jag älskar det och vill att varenda människa ska fylla sina hyllor med underbara diktsamlingar.

Men så har vi de där ljuvliga böckerna som jag går och suktar efter. Ännu olästa Paul Auster-böcker. Selma Lagerlöf, Moa Martinson, Harry Martinson-böckerna som jag egentligen vill kasta mig över men som alltid verkar få vänta längst. Norén-böckerna, Burroughs, Sara Lidman och Douglas Coupland. Ni hör ju själva, dessa böcker är värda all längtan och allt lässug i världen. Och nu tänker jag se till att klämma in också dessa böcker, så att jag alltid har någon CUT THE CRAP-bok i färskt minne. För inspirationens skull, främst. Utöver recensionsexemplaren, alltså. Jag kommer inte att göra listor kring detta, då faller hela grejen. Istället kommer jag bara att påminna mig själv om att emellanåt cut the crap och faktiskt hugga tag i den där Moa Martinson-romanen som jag sneglar så ofta på.

Någon mer som blir sugen på att göra detta?

Annonser
Det här inlägget postades i CUT THE CRAP och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till CUT THE CRAP:

 1. Jan Blomqvist skriver:

  Jessica! 2 frågor om Strindberg:
  1. Vill du ha en länk till nya inlägg om August från dina läsare?
  2. Du vet väl att Tribadernas natt går på Stadsteatern i vår? Jag skall dit 17/5. Kan den pjäsen
  räknas som en Strindberg-titel?!
  JanB

  • 1. Ja, jag vill gärna ha länk till inlägg, ska skriva ett inlägg om det imorgon. Tack för påminnelse!
   2. Njaa, man gör ju som man vill men jag tycker att det ska vara i textform. jag tänkte se några strindberg-pjäser i vår men kommer inte räkna in dem i läsutmaningen. Men det är ju också för att jag VILL läsa Strindberg.

 2. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag tycker att det låter som en alldeles utmärkt strategi! det är alltid bra att ha en plan.
  jag ska också läsa Strindberg och det där med kill the hyllvärmare ska jag lägga till. poesi klämmer jag ofta in när jag minst anar det.de där böckerna som man längtar efter att läsa väntar – plötsligt vet man att det är dags.

  • Ja, precis! Fast ofta känner jag att det är dags och läser ändå inte böckerna på grund av recex och ”jag ska bara läsa den här först”. Jag unnar mig liksom inte att läsa de mest efterlängtade. Då tror jag att CUT THE CRAP kan vara en bra påminnelse.

 3. Ping: Februariboklördag 5: Moderspassion av Majgull Axelsson | ord och inga visor

 4. Ping: Boklördag 7: Första CUT THE CRAP-boken | ord och inga visor

 5. Eli skriver:

  Jag är! Med alla utmaningar som hopar sig känns det extra viktigt att man faktiskt läser de där böckerna man verkligen suktar efter. Har själv gått och tänkt på det här ett tag, skrev något liknande i torsdags. Great minds osv 😉

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/02/09/nyarsbokloften-uppfyllda-check/

 6. Ping: Den mästerliga Birgitta | ord och inga visor

 7. Ping: Cut the crap! | Och solen har sin gång

 8. Ping: Nästa CUT THE CRAP-bok: DIRTY BLONDE | ord och inga visor

 9. Ping: Projekt Kill Hyllvärmare – en liten sammanfattning « Eli läser och skriver

 10. Ping: Den underbaraste bokhögen i universum (obs ej överdrift) | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s