YES PLEASE / NO NEVER (vi pratar böcker, alltså)

Jag läser nästan aldrig baksidestexter, eftersom jag ofta bildar min uppfattning av en bok på annat sätt. I en bokaffär om jag spontanshoppar (vilket förstås inte sker under mitt ettåriga köpstopp, jag går överhuvudtaget inte in i en bokaffär nu) så känner jag till de flesta böckerna åtminstone vagt, och vet på känsla vad jag vill läsa. Annars läser jag ju mycket bokbloggar och tidningsrecensioner och bildar mig en uppfattning så istället. Däremot så kan man ju läsa formuleringar i recensioner och bokbloggar som får en att bli lite extra lässugen eller, tvärtom, får en att känna: DENNA BOK SKA ALDRIG BLI LÄST. Åtminstone inte av mig.

YES PLEASE-formuleringar

Poetiskt språk
Svärta
Dystopi
… en samtidskritisk röst …
fängslande miljöbeskrivningar

NO NEVER-formuleringar

Bestseller
BOATS (based on a true story)
Mysig, varm
… en gastkramande och spännande historia …
… en berättelse om ett medelålders par i kris …
… en kallblodig mördare … (eller vad som helst med mord egentligen)

(jag ryser av obehag bara när jag skriver dessa formuleringar, så ointresserad är jag av att läsa den här typen av böcker). Det märks att jag gillar när böcker är jobbiga att läsa och skaver och att språket är viktigt. Det kan man konstatera ganska snabbt. Det kan tyckas trist att inte vilja läsa mysiga böcker, men livet är för kort och graven närmar sig med stormsteg och jag vill tänka när jag läser och så vidare. Jag har inte tid med myspys just nu.

Vilka är era YES PLEASE- och NO NEVER-formuleringar som ni reagerar på? Det här inlägget blev väldigt mycket ytligare än vad jag hade tänkt, inser jag nu. Men det får vara så ibland.

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till YES PLEASE / NO NEVER (vi pratar böcker, alltså)

 1. crankoral skriver:

  Jag vet inte om jag har några speciella YES PLEASE formuleringar, jag är snarare en sucker för fyndiga taglines och strålande omslag, precis som du läser jag inte heller baksidetexter, eller i alla fall extremt sällan.
  NO NEWER’s har jag dock gott om:
  Så fort det på något vis, i en liten miniförfattarbio som ibland finns på baksidan och som jag i så fall läser, refereras till författarens hundar.
  ”Feelgoodbok”
  ”Chick-lit när den är som bäst”
  ”Kommer få dig att skratta högt” Om jag någon gång lyckats missa att detta står på ett omslag och läst ändå kan jag garantera att jag ändå, aldrig, har skrattat det minsta.
  Så fort ordet ‘cool’ av någon anledning, och ändå mer på vuxenlitteratur, nämns ryggar jag tillbaka.
  Passion, heta passion, deras brinnande passion. Och så vidare, kombinationerna kan bli skrämmande många och lockar mig aldrig.
  ”Av författaren till internationella bästsäljaren Alkemisten”
  Och filmomslag till böcker köper jag aldrig.

 2. Bokbiten skriver:

  Jag har nog inte så många yes please (som jag är medveten om iallafall) men jag säger no thank you till böcker som beskrivs som dråpliga. Huuu! Dessutom lägger jag snabbt tillbaka böcker med blurbar i stil med att ”verkligheten överträffar dikten” (BOATS).

 3. Leah Alexandra skriver:

  Nästan exakt samma YES/NO PLEASE-formuleringar som du, förutom BOATS – beror lite på. Det finns många glöttiga sådana och jag undviker dem helst, men det finns några som har varit intressanta och lärorika.

  • Nja, jag har bara negativa upplevelser av boats-böcker eftersom de ofta är så dåligt skrivna och sentimentala och typ grottar in sig i hur personen känt sig vid ett visst tillfälle… Välskrivna självbiografier är en annan sak, tycker jag. Men då ska det vara en person som jag verkligen är intresserad av redan innan.

 4. Helena skriver:

  Saxar från min ”om mig”-sida på bloggen:

  Ja tack: Språk & Stämning. Victoriana. Vindpinade hedar. Mörka slott. Mörka hemligheter. Mörka gränder. Mörka hjärtan. Great American Novels. Lake houses. Gotik. Välskrivet. Atmosfäriskt. Mörkt, har jag sagt det? Psykologisk skärpa. Oortodoxa kvinnoporträtt. Tvillingskildringar. Litterära spänningsromaner. Pusseldeckare. Psykologiska thrillers. Skräck. Urban fantasy. Haunted house-romaner. Anglosaxiska, oblodiga spökhistorier i M.R. James tradition. Vanliga, välskrivna romaner. Suburban thrillers (ej att förväxla med vardagsgegga!). Relationsromaner med svärta och språklig spänst. Viss välskriven och rolig chicklit.

  Nej tack: Allt som andas självhjälp och ytlig andlighet (tänk Paolo Coelho). Böcker som marknadsförs som roliga. Vardagsgegga. Trista kriminalromaner (dvs 90% av de svenska deckarna). Språkonanister. Denise Rudberg. Det mesta som ges ut på Vulkan.

 5. Ping: YES PLEASE/NO NEVER enligt O « enligt O

 6. Ping: Öde landskap eller en kvinnas kamp? Yes please/no never? « Feuerzeug – Brinner för böcker

 7. Ping: Ja och nej « Bokstävlarna – en bokblogg

 8. Ping: yes please – no never « Fröken Fräkens tok- och bokblogg

 9. lindasteen skriver:

  Vilket trevligt och intressant uppslag! Tack för inspirationen! Skrockar igenkännande åt många:)

 10. A. skriver:

  Jag vill egentligen aldrig säga aldrig. Jag läser med behållning allt som är välskrivet, gillar särskilt det som är språkligt elegant och författare som lyckas övertyga mig om den värld de skapar så att jag verkligen går in i den under läsningen. Jag gillar inte att sätta upp hinder för mig själv, och av flera bästsäljare har min personliga erfarenhet blivit att jag gillat – och då har jag bestämt mig för att det är synd att låta den sortens argument begränsa min läsning. Det är inte det alls det kommer an på för mig. Så några no never vill jag helst inte ha, jag gillar nog mer att säga ja än att säga nej… Fast jag läser inte så mycket sci fi. Och jag har bara läst en bok av Denise Rudberg och har inga planer på att läsa fler av henne – (Jennifer Weiner däremit är helt lysande i chicklitt-genren). Björn Ranelid står mig upp i halsen. Och ja, sen är det ytlig andlighet och vardagsklet, förstås. Det klarar mig utan.

 11. Ping: Yes please / no never | Bokbabbel

 12. Ping: Hej bokkonsument: Ord och inga visor | ord och inga visor

 13. Ping: No-nos? « TinaO

 14. Ping: Bottenlösa känslobrunnar i ett ökenlandskap: om genrepreferenser och personlighetstyper | Rader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s