Best of ord och inga visor 2011

Om några dagar kommer jag att skriva om de 15 bästa böckerna jag läst under 2011, som jag gjort ett par år i rad nu. Jag kommer också att sammanfatta min läsning under året. Men redan idag tänkte jag skriva om det bästa som hänt kring och i den här bloggen under året som gått, inspirerad av Bokbabbel.

Jag var bloggambassadör för Bokmässan, vilket var väldigt roligt. I år gjorde jag också mitt premiärbesök på mässan och ska garanterat dit nästa år igen. Jag sammanfattade min upplevelse av bokmässan till exempel här (om Knausgård-seminariet), här (om Moodysson-seminariet), här (om bloggarna på mässan), här (om kändis- och konsumtionshysterin) och här (allmänna reflektioner).

Bloggen fyllde ju fem år i september men det gick alldeles obemärkt förbi och när jag väl kom på det så kändes det fjantigt att skriva något i ämnet. Så jag hurrar för mitt bokbloggande nu istället!

I år har jag börjat recensera böcker regelbundet för Tidningen Kulturen och Nya Upplagan, vilket jag avser att fortsätta med också framöver. Jag kommer även vara på jakt efter fler recensionsuppdrag eftersom jag inte ska plugga i vår!

I januari hade jag dystopimånad och läste bara dystopier hela månaden. Det är ett projekt jag förhoppningsvis kommer göra om nästa år, vet dock inte när. Under dystopimånaden så läste jag Toffs bok, Fahrenheit 451, Enhet, Du sköna nya värld, första delen i Hungerspels-trilogin och Never let me go.

Det poesikollektiv jag är med i, La Poème Kalashnikov, kom igång på riktigt. Kärnmedlemmarna släppte varsin stencildiktsamling och hade uppläsning på Café Hängmattan samt Stadsbibblan i mars.

Jag hade, inspirerad av DN, några boklördagar i bloggen i våras med massa inlägg på en och samma lördag. Det har inte blivit av på länge nu men jag kommer nog göra det med jämna mellanrum även framöver.

Jag har börjat med Bokbloggarmöten, en intervju med en bokbloggare i taget. Hittills har Bokbabbel, Enligt O och Wind up women medverkat. I våras läste jag en littvet-delkurs i barn- och ungdomslitteratur, och skrev lite om det. Bland annat här. Jag var med i Enligt O:s stafettbloggprojekt på världsbokdagen och avslöjade min personliga litterära kanon. I våras ordnade jag, Bokstävlarna och Bokbabbel (all the way from Finland) en bokbloggsträff på Restaurang Underbar i Stockholm, inklusive bokbyte. Väldigt trevligt och en repris kommer förhoppningsvis i början av 2012 någon gång.

Jag flyttade min blogg till wordpress och trivs mycket bättre med den nu. Det är lättare att fixa till en snygg blogg och bättre på alla sätt och vis tycker jag. Projektet med att presentera författare jag inte läst men nog skulle gilla har fortsatt på regelbunden basis. Senast var det Nawal El Sadaawis tur. Så pågår ju ett ettårigt köpstopp (nu dock med undantag för julklappsköp) och det har jag bara sjabblat med en gång hittills, utöver farmorsböckerna igår. Dessutom har projekt kill hyllvärmare satt igång med pompa och ståt och det kommer sätta igång ännu mer under nästa år, mer om det när jag bloggar om mina nyårslöften. 2011 var året då Liv Strömquist fullkomligt raserade mitt motstånd mot att läsa seriealbum och året då jag drabbades av Knausgård-syndromet (och var med i ViLäser på grund av det), bland annat.  Jag har undrat varför allvaret är så skrämmande.
Jag har också fått intervjua intressanta personer som Susanna Alakoski, Suzanne Osten, Monika Fagerholm (via mail, men ändå), Carl Johan De Geer och Lisa Rinnevuo.

2011 är också året då jag påbörjat min magisteruppsats i litteraturvetenskap om Sara Stridsbergs Darling River. Det kommer bli så att jag fortsätter på uppsatsen i vår, men det ska få ett eget inlägg.

Och så har jag förstås läst och skrivit om mängder av böcker, både bra och dåliga. Det lär jag fortsätta med ett bra tag till. Nu ska jag till exempel läsa vidare i en jättejättedålig bok en stund. Den hade jag aldrig läst om jag inte fått den att recensera i en tidning. Sådant sker, på gott och på ont. Det gäller att ha bra bakgrundmusik.

Det var väl ett bra bloggår, tycker ni inte?

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Best of ord och inga visor 2011

  1. Hermia skriver:

    Ja! Tack för ett fint år! Har gillat mycket här och särskilt de diskussioner du startat.

  2. Vilket spännande bok och bloggår du har haft. Hoppas nästa år blir lika spännande. GOTT NYTT ÅR!

  3. Bokbabbel skriver:

    Hurra hurra för sammanfattning, och ett extra hurra för bloggträffen som blev så fin så fin! Tack för att du fixade så bra! *drömmer om halloumisalladen*

  4. Ping: Mitt läsår 2011 (den sista lässammanfattningen, jag lovar) | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s