Hurra för Liv! (eller berättelsen om när jag började läsa serier)


Liv Strömquist – Ja till liv! får sitta på hedersplats i fåtöljen.

Jag har aldrig fattat grejen med att läsa serier i vuxen ålder. Har tänkt att det väl inte kan ge något. Visserligen har jag läst och älskat alla Joanna Rubin Drangers-böcker för många år sedan, men inte riktigt betraktat dem som serier. Men så kände jag ett oemotståndligt sug att läsa Ja till Liv! och faktum är att det seriealbumet lyckades radera min skräck för serier. Jag fick hem det i brevlådan en eftermiddag och samma kväll hade jag läst varenda ord från pärm till pärm. För ett tag sedan så efterlyste jag således tips på fler bra serier och skrev upp varje fint tips jag fick.

Liv Strömquists ABC består av många samtida företeelser och fenomen, alltifrån Jihad Jane till Arbetslinjen till Manshoror. Allt är extremt satiriskt och träffande och samhällskritiskt och ibland så roligt att jag gapskrattade. Min favorit är arbetslinjen, där vi befinner oss i framtiden och en moderatforskare berättar hur vår tids moderater fungerade. Genom det avsnittet så får Liv fram hur absurt vår regering tänker. I mitt fall talade hon till en redan frälst (dvs inte frälst av regeringen), men desto roligare blev det att läsa.

Insprängt bland de tecknade och färgglada bilderna finns riktiga foton och utklipp ur tidningar, här ovan skymtas kungen även om bilden blev lite suddig. Jag gillade också särskilt avsnittet om kristdemokrater, där Liv räknar upp olika anledningar till att barn är lite som kristdemokrater (de tycker att traditioner är viktiga, de vill inte att föräldrarna ska skiljas etc).

Jag ska garanterat läsa allt Liv Strömquist har skrivit tidigare så småningom och där finns en del att hämta (Prins Charles känsla, Hundra procent fett och Einsteins fru). Någon mer som har läst hennes senaste alster och blivit frälst?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Hurra för Liv! (eller berättelsen om när jag började läsa serier)

 1. Lyran skriver:

  Japp jag har läst och älskat, en recension är på gång. Intressant nog var det enda jag inte köpte att barn skulle vara kristdemokrater. De flesta barn jag känner tycker att flickor är lika bra som pojkar, att vi ska dela rättvist och att man ska vara rätt om vår jord. Inte direkt KD.

 2. BokDjungeln skriver:

  När jag såg inslaget på Babel som tog upp det här albumet blev jag inte särskilt nyfiken, men eftersom det är så många som ropar hurra, vill jag också instämma i kören. Jag tror att Ja till Liv hamnar på önskelistan…

  • Jaa låt den hamna på önskelistan för tusan. För mig var det precis tvärtom, jag såg Babel-inslaget om Liv och blev supersugen för jag tyckte hon var så cool och skönt samhällskritisk.

 3. loket skriver:

  kan tipsa om tankesmedjan på p3 där Liv gör asroliga radiokrönikor. Och Nanna Johansson! Hon är ju också serietecknare för bövelen!! Fulheten är väl hennes verk som jag inte minns fel. Men kolla in sr.se, speciellt Nannas Dove-krönika är sjukt bra!

 4. Ping: Best of ord och inga visor 2011 | ord och inga visor

 5. Ping: De bästa böckerna jag läste 2011 | ord och inga visor

 6. Ping: Nödvändig läslista: Unga kvinnliga författare | ord och inga visor

 7. Ping: Hundra procent Liv Strömquist | ord och inga visor

 8. Ping: Einsteins fru och andra fruar som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar | ord och inga visor

 9. Ping: Serieutmaningen: Ja till Liv! Liv Strömquists ABC | Eli läser och skriver

 10. Ping: Seriemåsten enligt mig | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s