Berättelsen om min bokhyllerensning

I år har jag fått en alldeles ny och fantastisk vana. Nämligen att rensa bokhyllorna. För jag tycker inte det är någon mening med att spara på böcker som jag antingen inte gillat eller inte ens har någon lust att läsa (fast jag någon gång köpt den i tron att jag velat detta). Eller som jag har tyckt var helt okej men som jag känner mig färdig med och inte behöver ha i hemmet, varken som troféer/böcker att klappa på/böcker att bläddra i (jag läser sällan om, ironiskt nog). Jag tänkte berätta om hur min rensning har sett ut under det här året.

Det började med att jag i våras sålde ett gäng böcker till ett antikvariat. Jag fick inte mycket för det, det var sådana där fina, dyra böcker men som jag inte ville ha kvar eftersom de tog en massa plats utan att jag någonsin tittade i dem. Jag sålde också några fina reklamböcker via nätverket SheCreatives. Och så har jag sporadiskt vid flera tillfällen sedan dess sålt lite böcker till ett antikvariat här i närheten. Fem i taget, ungefär.

Sedan gick jag med ungefär 20 böcker till bibblans Readcycle och lämpade av dem där på Stadsbibblan. Förhoppningsvis uppskattat av olika biblioteksbesökare.

Jag gav bort ungefär 20 böcker till min pojkväns mamma, tror det var uppskattat.

Och så lade jag ner ett gäng böcker i min port, på en bänk som finns där. Det har jag gjort under flera år, några böcker i taget, men den här gången blev det några fler och de gick åt på en dag bara.


Här ser man lite bättre vilka böcker det var (bland annat):

Eftersom jag märkte att portpresenterna var populära bland mina grannar så lade jag ner fler böcker där:


En hel del godbitar för folk, kan jag tänka mig. Christine Falkenland, Mian Lodalen, Bengt Ohlsson, Joyce Carol Oates, Inger Edelfeldt med flera.

Och ännu fler:

Jag sålde också två påsar fulla med böcker till min kompis mamma (som synes bland annat Boardy, Lionel Shriver, Ulrika Kärnborg och många andra som inte syns på bilden).

Och så har jag passat på att ge en del böcker till mina föräldrar, som jag trott att de skulle gilla. Och lagt ner ännu fler i porten:

Jag har också gett bort lite böcker till vänner då och då, spontant. Och nu har jag en proppfull kasse som en vän ska köpa för billigt pris och en annan proppfull kasse som min mamma ska köpa. Men de får jag visa bild på en annan dag. Det är så skönt att bli av med böcker som får en bättre plats i någon annans hem. Alla glada och nöjda, kan man säga.

Vad gör ni med bortrensade bokhylleböcker?

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Berättelsen om min bokhyllerensning

 1. Herr R skriver:

  Det blir lassvis någon gång vartannat år till Röda korset, eller likande.
  Men inspirerad av dig ska jag nu försöka ge bort böcker lite mer spontant och i små grupper. Bra idé tycker jag. Tack för tipset!

 2. Stéphanie skriver:

  Oj, jag tycker det var väldigt modigt gjort. Själv har jag ganska svårt att skiljas från mina vänner (böcker) och ofta står de bara och samlar damm.

 3. Jag har precis som du rensat ut böcker som jag inte har läst och inte tänker göra det heller, eller böcker jag har läst men inte kommer ihåg vad de handlar om. Men någon gång har jag rensat bort böcker som jag sedan saknat. Det är ingen skön känsla. Så nu är jag lite mer vaksam med det jag hivar iväg.

 4. Linnea skriver:

  Jag rensar inte, men jag försöker att inte samla på mig så många.. Inspirerande att läsa ditt inlägg i alla fall! 🙂 Man ska inte samla på sig så mycket böcker eller andra prylar..

  • Åh, själv älskar jag att samla på mig och det är därför jag nästan aldrig lånar på bibliotek. Jag vill ha tusentals böcker så småningom i mitt hem. Men då krävs också rensning för att bli av med en del skit.

   • Observera att jag inte betecknar Inger Edelfeldt etc som skit men sådant jag inte har plats för snarare. Jag har kvar de böcker av Inger som jag verkligen gillat och alla böcker av de författare jag älskar. Plus hundratals olästa just nu.

 5. BokDjungeln skriver:

  Vad härligt att hitta böcker i sin trappuppgång ( i min stjäl de tyvärr min post med böcker). Jag brukar lämna böcker till Röda korset ( och liknande) när böckerna bli för många, eller när jag får tag på böcker som jag verkligen inte tycker om. Du ger ju bort oändliga massor, vilken bokspridare du är! Kanske borde vara dags för ett Bokspridar-pris i bokbloggarbranschen. 🙂

  • Vad tråkigt att de stjäl din bokpost, usch. Ja, jag har rensat en hel del i år men det är ju bara sådant som jag verkligen verkligen inte vill ha kvar. Att det kan glädja andra är kul! Skulle gärna ta emot ett bokspridarpris på ca 50.000 kronor any day now. : D skämt åsido.

 6. Jenny skriver:

  Jag önskar att jag bodde granne med dig!
  Själv brukar jag ge böckerna till Röda korset. I min mammas bostadsområde har de ett bokbytesrum där man kan ställa ut/ta nya böcker, och där lämpar jag av en del, men det är inte så stor cirkulation där tyvärr.

 7. Lingonhjärta skriver:

  Åh! Vad fint gjort! Själv kan jag inte ge bort böcker alls. Det ger mig ångest och hade jag bott granne med dig så misstänker jag att jag hade plockat med mig de flesta av böckerna hem 🙂

  • Tänk vad olika man kan vara, jag får ångest av att ha böcker hemma som jag inte har gillat. Jag känner lite: ska jag behöva titta på de där skitböckerna var och varannan dag?! När det gäller böcker som jag gillat helt okej men inte känner något behov av att ha kvar så är det mest att jag känner att någon annan kan få mer glädje av dem än vad jag har. Dessutom behöver jag all plats för böcker som jag kan få, för som det är nu så ligger böcker precis ÖVERALLT i min och min killes etta. På köksbordet, vid micron, på vardagsrumsbordet, i soffan, hela fönsterbräden fullproppade, skrivbordet.. Ja, du hajar. Synd att du inte bor granne med mig för då hade jag kunnat komma och lämna en kasse då och då vid din dörr. 😀 är du inte intresserad av att köpa en bokpåse för några hundra då? jag kommer få en över nämligen.

 8. Rensa är gud. Jag sparar bara böcker som jag verkligen tycker om eller kan tänka mig att läsa igen. Resten rensas ut, två rensningar per år och en del utsorterande däremellan. Jag jobbar i skolan och ganska mycket går dit. Bland annat gav jag alla elever som jag undervisade i svenska ett år varsin bok (med motivering!). Min kompis Anna fick ett gäng, jag säljer en del på Bokbörsen och så försvinner en här och en där till vänner jag tänker har större glädje av böckerna än jag. Det är fint att ge bort böcker ju.

  • Oj då, då är du hårdare än vad jag är i min rensning. : ) Kul idé att ge individuellt till eleverna, de måste ha blivit glada? Får man böcker sålda på bokbörsen? Jag har funderat på det, eftersom jag själv är en flitig kund där (eller ja, jag är det när jag inte har köpstopp…) men har oroat mig för att det ska ta sådan tid innan man får saker sålda och att det därför ändå bara blir att man har högvis med böcker liggande hemma som man vill bli av med. Därför har jag hellre slängt ner ett gäng i porten då och då.

 9. Ping: En liten veckosammanfattning « Massor av ord…

 10. Coffincutie skriver:

  Vilken fantastisk granne du är! Flytta hit!
  Jag rensar inte, har över hundra olästa böcker men KAN inte rensa. Fysiskt omöjligt. Det mesta jag har är ju bra men en del är verkligen skit (som jag inte kan rensa ur). Skulle kännas som att ha en inkomplett samling om jag rensade ur, mitt bokliv skulle bli splittrat och det kan jag inte leva med. /MVH hamstern

  • Haha, var bor du då? Jag var likadan förut, med att inte kunna rensa, men gud vad befriande det är att göra det. Man blir mer och mer i rensningstagen och vill till slut bara bli av med HÖGVIS av böcker. Jag har ändå många hundra böcker, så det lider ingen nöd direkt. : D

 11. Hundöra skriver:

  Varför har jag ingen granne som du som lämnar böcker i porten?

 12. Ping: Hur går det med projekt kill hyllvärmare egentligen? | ord och inga visor

 13. Ping: Ett välsignat barn (den andra hyllvärmaren) | ord och inga visor

 14. Ping: Lördagspresent till grannarna, bland annat | ord och inga visor

 15. Ping: Att lägga ut böcker på stan och undra vem som hittar dem | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s