Vill ha tips på underbara seriealbum

Jag känner mig stolt över att ha övervunnit en ganska inbiten fördom/företeelse som jag pga brist på bättre vetande har undvikit sedan jag var typ 9 år gammal. Att läsa serier.

Allt som behövdes var ett enda seriealbum, som egentligen var så mycket mer än så. Jag pratar förstås om den magnifika kvinnan Liv Strömquist och hennes minst lika magnifika Ja till liv! som jag ämnar blogga om inom en snar framtid.

Ett sug väcktes till liv efter mer serier av den här typen. Jag har visserligen mitt grandiosa ettåriga köpstopp att tänka på, men vad har man idéböcker och listor till, om inte för att lista boktips inför framtida önskelistor/shoppingrundor? Så nu ber jag om hjälp, för jag vet att det finns många människor med stenkoll på detta. Vilka seriealbum får jag absolut inte missa?

Gärna samhällskritiskt, gärna gripande, intressant, snyggt och gärna på svenska. Shoot!

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Vill ha tips på underbara seriealbum

 1. bokstävlarna skriver:

  För det första: Mats Jonssons ”Mats kamp”. Årets bästa svenska seriealbum, helt klart.
  För det andra: Sara Hanssons ”Vi håller på med en viktig grej”. Inte lika politiskt, men svinbra om att vara i den där åldern mellan barn och tonår.
  För det tredje: Alison Bechdels ”Husfrid”. Om familj, sexualitet och identitet.

  Säg till om du vill ha fler tips sen, det har är min specialitet. 🙂

 2. johanna skriver:

  Maus & Persepolis, finns garanterat på biblan.

 3. BokDjungeln skriver:

  Jag är inte heller så bra på att läsa serier, men jag gillade skarpt Fröken Märkvärdig och karriären av Joanna Rubin Dranger, kände igen mig själv rejält! Även om du inte vill läsa på svenska så får du inte missa Ghost World av Daniel Clowes. Underbar fuck u -mentalitet! Var tvungen att kolla in mina gamla blogg för att se vad jag skrivit om den och läste följande:

  ”Handlar om två kaxiga tonårstjejer som tar sig själva på ytterst stort allvar, ser ner på övriga och älskar att prata om sex och töntiga pedofiler och spenderar tiden med att spana på eventuella satanister och att fika. Allting sker i Ghost world, en mindre stad där ingenting händer och där två tonåringar står på kö till vuxenvärlden. Det är attityd, tristess och den klassiska amerikanska moralen är som bortblåst. Känns befriande.”

  Lycka till! ( och tack för inlägget, vill själv få mer tips på seriealbum)

 4. Helena skriver:

  Jag är inte själv så bevandrad bland serierna men jag håller med om tipsen Mats kamp och Perepolis här ovan. Båda är oerhört bra.

 5. enligt O skriver:

  Gillar du The Cure får du inte missa Coco Moodysons Jag är ditt fan in i döden. Underbar historia! Annars måste du ju så klart läsa mer av Liv och varför inte Misslyckat självmord i Mölndals bro som är en nattsvart men bra historia.

 6. Herr R skriver:

  Jag är inte heller seriebiten alls. Men några saker har jag snappat upp. Nina Hemmingsson är briljant. Inget traditionelllt seriealbum kanske, men ändå fantastiskt. Dialogen i Berglins är mycket välskriven, kanske att bilderna egentligen är överflödiga men det skrivna är otroligt pricksäkert.
  Sedan är jag säkert jättetråkig som tipsar Rocky. Men han vinner i längden. Någon ströstrip då och då ger inget sammanhang. Men han har skrivit så rusikigt länge nu att det är som en stilstudie i stockholmssjuttiotalisternas innersta väsen. Han och hans vänner är allt du vill – och för allt i världen inte vill – vara, detaljerat in i minsta detalj, under en väldigt lång tid.

  • Det är bara att jag inte gillar Nina Hemmingssons sätt att teckna, alls. Det är så svulstigt och o-tilltalande på något sätt, men kanske värt att kolla upp ändå. Kan du rekommendera någon speciell av henne? Berglins har jag inte fastnat för, har för mig att de har varit i DN emellanåt. Rocky har jag också gett många chanser men inte fastnat alls, såg t. om en Rocky-teaterpjäs för ett antal år sedan, gillade inte den heller. Jag kanske är fel målgrupp?

   • Herr R skriver:

    Man är tycker så klart olika. Men jag tycker att Ninas svulstiga tecknande går hand i hand med hennes texter. Det här tycker iallafall jag är toppklass:
    http://blogg.idg.se/piaplopp/2009/01/29/nina-hemmingsson-frlst

    Rockyteatern vet jag inget om, jag menade serierna. Och som jag skrev, någon strip här och där visar inte på storheten. Det är i det långa loppet som han vinner. Första volymen med Rocky som jönsig 20-någonting och sedan hela vägen fram till den småförvirrade, men betydligt vuxnare man på väg mot 40-årsgränsen han är idag. Det är en fantastisk personskildring och samtidigt en omfattande dokumentation av livet i Stockholm från 90-talet och framåt.

    Berglins går i SvD.

    • Jag förstod att du menade serierna Rocky, jag har haft lite svårt för dem men borde kanske ge det en chans. Berglins ska jag hursomhelst kolla upp för efter en snabb googling tror jag att jag blandat ihop det med något annat!

 7. Olof Westerberg skriver:

  Simon Gärdenfors alster Lura Mig och Simons 120 Dagar är båda fantastiska serieböcker! Mats Johnssons ovan nämnda Mats Kamp är som sagt väldigt bra, rekommenderar även hans seriebok Hey Princess. Slutligen Daniela Wilks Banglatown, som även den är fantastiskt bra. Läs allihop!! (Maus är bra också, fast jag har en fäbless för lite lättsammare serier, så den hamnar lite som en sorts bubblare, fast det är så klart subjektivt.)

  • Vad är Maus egentligen? Lättsammare tilltalar mig nog inte i serieform, speciellt inte när jag fortfarande har en liten tvekan inför serier. Men dina andra tips finns nu uppskrivna i min kära bok.

 8. loket skriver:

  Jag är inte heller seriebevandrad men en klassisk som inte nämnts är ju Jan och Maria Berglin. Ibland så roligt att man kissar på sig.

 9. Malin Skogberg skriver:

  Hej Jessica!
  Kan ju inte låta bli att lägga mig i det här ämnet – serier är något av det bästa som finns!
  Håller absolut med om att Alisons Bechdels ”Husfrid” samt Sara Hanssons ”Vi håller på med en viktig grej” är hur bra som helst. Jag älskade även Bechdels ”The Essential Dykes to Watch out for” – som en mer politisk L word i serieform!
  En fin bok är ”French Milk” av Lucy Knisley – vardagsbetraktelser från hennes vistelse i Paris.
  Jag gillade även ”La Perdida” av Jessica Abel, som handlar om en tjej som reser från USA till Mexiko för att bo där ett tag.
  Karolina Bång har nyss kommit ut med en speciell seriebok, som heter ”Cowgirls” och handlar om just Cowgirls, som mest har sex hela tiden 🙂
  Jag gillar Anneli Furmarks serier, ”Fiskarna i havet” är jättefint tecknad och berättad.
  Nanna Johanssons serier är väldigt roliga!
  Åh, en bra serie är ”Black Hole” av Charles Burns! Väldigt mörk och konstig och bra.
  Max Anderssons ”Container” – så jävla sjuk och knäpp och rolig!

  …det här blev lite rörigt med en del spontana utrop, men hoppas det är läsligt och förståeligt – jag blir så exalterad av detta ämne…

  Hoppas allt är bra med dig annars!

  Malin

  • Hej Malin! Allt är bra med mig, hur är det själv? Vad har du för dig? Hördu, jag har kommit på en idé till vårt projekt vi pratade om också. Skulle du fortfarande ha tid med något sådant eller är det för fullt upp? Gud vad många tips, älskar sådana här långa och utförliga kommentarer. Jag ska skriva upp vartenda ett. Om du inte har läst ”Ja till liv!” än så gör det på stört, tror du skulle älska den. Politiskt, nyskapande, vasst, samhällskritiskt & roligt i en salig cocktail.

   • Malin Skogberg skriver:

    Det är bara bra, är kvar på KappAhl som grafisk formgivare, men jag har allt tid för ett kul projekt nu! Är lite understimulerad på det kreativa planet, minst sagt.
    Maila mig din idé! Jag är idel öra 🙂
    Har inte läst Ja till liv, den får jag kolla upp!

    • Jag mailade min idé. Men du, du måste läsa Liv Strömquist, tror verkligen att du skulle älska det. Ja till liv! är som en enda lång samhällskritik på ett smart och snyggt och roligt sätt.

  • BokDjungeln skriver:

   French milk blir jag nyfiken på….hm…

 10. Lina E skriver:

  Jag är också ny på serier men igår var jag på bibblan och fastnade i Hetero i Hägersten av Sofia Olsson. Den är rolig och otroligt snyggt tecknad.

 11. Maria skriver:

  Hehe, klart att folk redan har tipsat om Alison Bechdel… 🙂 Jag läser ”The Essential Dykes to Watch out for” nu, helt jävla fantastisk serie.

  Katten och kimonon – Nancy Pena
  Zelda – Lina Neidestam

 12. Ping: Lästa böcker oktober 2011 | ord och inga visor

 13. Ping: Hurra för Liv! (eller berättelsen om när jag började läsa serier) | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s