Den här världen är faktiskt inte gjord för hjärtan som gnisslar


Isabella Nilsson – Verklighetsprojektet.

Isabella Nilssons roman Verklighetsprojektet är en inblick i att vara tonåring-förvirrad-hjälp-vad-ska-man-ta-sig-till. Eller inblick och inblick – vi har väl alla varit förvirrade tonåringar? Jag skulle snarare kalla det en påminnelse. För jag minns den där känslan när jag läser och känner mig gladare än någonsin att jag slipper den nu när jag är 26 och skiter i vad gymnasiebrudar med idominsalva på läpparna och medvetet rufsiga håruppsättningar tycker om mig. Det gjorde jag inte för tio år sedan, om man säger så.

Jag gillar boken på vissa sätt. Stämningen i den och de lite allvarligare delarna. Och så gillar jag halvskämtsamma inslag som följande (ok, jag gillar det lite extra för att Gunnar Ekelöf är med i det):

Den mest praktiska presenten fick hon av pappa. En Gunnar Ekelöf-samling. Den fungerar i princip som allt utom kokbok, försäkrade han. Hon tänker ha dikterna i väskan för att snabbt kunna konsultera dem om en akutsituation infinner sig. 

Men jag gillar inte mellankapitlena då en massa djur och sagofigurer sitter och diskuterar det som händer huvudkaraktären. Jag antar att det ska vara lite halvlustigt och så ska det hålla samman berättelsen och utgöra själva verklighetsprojektet. Fast jag tycker inte att det hade behövts. Det blir så flamsigt, på något vis. Det hade blivit så fint ändå, om berättelsen fick existera i sin egen rätt. Det är just dessa möten som beskrivs som får mig att tröttna lite på boken och faktiskt inte tycka att den hamnar så högt på min litterära stjärnhimmel. Den känns så himla ungdomsboksaktig (ja, nu var vi där igen) på grund av det. Jag ska nog ge bort boken till någon som kanske uppskattar den bättre. Någon annan som har läst den – är det bara jag som är tråkig som inte gillar påklistrad humor i böcker / flamsighet, eller hade boken mått bättre dessförutan?

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den här världen är faktiskt inte gjord för hjärtan som gnisslar

  1. Eli skriver:

    Jag gillade också citatet (och så gillar jag också Gunnar Ekelöf 🙂 ) Är rubriken också ett citat? Tyckte det var himla bra det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s