Hur går köpstoppet dårå?

Många förfasades när jag kom på idén att ha ett årslångt köpstopp. Och det är förståeligt. Jag hade förmodligen själv förfasats vid tanken för typ ett år sedan, men sedan har mängden böcker i hemmet eskalerat i ett närmast omänskligt tempo. Jag har läst i en betydligt långsammare takt än jag köpt böcker, kan man säga.

I själva verket är det flera år nu som jag har bunkrat upp med böcker. Bok efter bok, loppis efter loppis, pocketshop efter pocketshop har fått smaka på mitt visa-kort. Och i längden är det allt annat än hållbart, särskilt när jag och min pojkvän båda är väldigt läsande personer och bor i en lägenhet på 38 kvadratmeter. Det får inte plats med fler böcker nu. Därför valde jag att från och med den 7 september påbörja mitt årslånga köpstopp. Jag tänkte att Bokmässan nog skulle ställa till det, men där gick det bra. Och än så länge har jag inte köpt en enda bok. Däremot läst många, och rensat ut mängder av böcker från hemmet.

Än så länge känns det här inte svårt alls, även om det blev lite jobbigt när jag i veckan läste Ja till liv! av Liv Strömquist och blev så frälst att den omedelbara impulsen sa åt mig att samma dag köpa alla hennes seriealbum. Istället skrev jag upp dem i min numera berömda idébok för framtida önskelistor/bokshoppingrundor. Lite jobbigt blir det också när jag tänker på mina tidigare regelbundna besök till exempelvis Emmaus där jag brukade spontanshoppa böcker väldigt ofta. Men jag har sagt att jag får ha undantag vid två tillfällen (max) under året om det kniper. Förhoppningsvis kommer jag inte använda mig av de tillfällena men om jag åker till Möjligheternas hus så GÅR det inte att INTE köpa typ tio böcker (absolut minimum).

Utvärdering efter en och en halv månad, alltså: Inte en enda köpt bok.
Det närliggande projektet KILL hyllvärmare tänkte jag skriva lite om imorgon, eftersom jag påbörjat och avslutat (utan att ha läst ens hälften) den första hyllvärmaren.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokshopping och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hur går köpstoppet dårå?

 1. Det är bra jobbat, speciellt det där med bokmässan är jag imponerad av.

  Jag påbörjade mitt eget köp- och lånestopp efter bokmässan… Går bra här med, inga böcker inköpta, en del utlästa, och det är så skönt att kunna ge de bortglömda lite uppmärksamhet till slut 🙂

  • Ja, men bokmässan blev lite för mkt kommers för att jag skulle bli köpsugen på något sätt. Har mkt svårare att motstå böcker på ett antikvariat. Ja, det är verkligen skönt att utforska vad man faktiskt har shoppat på sig under åren…

 2. ewa skriver:

  Så duktig du är!! Själv så köpte jag bara några böcker på bokmässan, typ 5. När man lever ihop med en läsare som gärna köper böcker så blir det ibland för mycket. Vi har gallrat en hel del, men så bor vi i hus och böckerna finns i banankartonger i källaren, så nu börjar vi fundera på att kanske titta vad som finns där egentligen. Saknar en och annan bok ibland… Det bästa är väl att flytta ofta om man ska minska på inköpen eller bo på liten yta = ) Lycka till! mvh ewa

 3. Bokbabbel skriver:

  Du är duktig! Vi rensade just bland gamla prylar, åh, så skönt! Nu gäller det att ta sig an de skumma pappershögarna som samlas här och där till näst…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s