Always judge a book by it’s cover?

Bokbabbel skrev för ett tag sedan om vilken betydelse bokomslaget har för boken. Jag tycker, som henne, att omslaget spelar stor roll om det är en författare man inte har läst och man liksom spontanshoppar i en bokhandel. Däremot spelar det ingen som helst roll för mig när jag handlar böcker antikvariskt – då handlar jag i och för sig ofta böcker av författare jag redan läst något av. Dessutom tenderar äldre omslag att vara snyggare än nyare varianter, ganska ofta. Det spelar heller inte, och här är jag också överens med Bokbabbel, någon roll hur omslaget ser ut om jag redan läst författaren eller är sugen på att läsa en viss bok.

Däremot är det trist att så många omslag är så extremt o-tilltalande. Förvisso är jag inte målgruppen för deckare, så det kanske har med det att göra, men omslag till deckare/thrillers är ofta så erbarmligt trista tycker jag. Och till skillnad från Bokbabbel så blir jag inte lässugen av mörka sjöar, gotiska miljöer etc, utan inser då att boken nog inte är för mig.

Omslaget har nog ganska stor betydelse tror jag, i allmänhet. Om folk går och tittar runt lite i en affär, så tar de självklart tag i en bok som de tycker ser lockande ut. Och när de väl tagit tag i den så är det större chans att de köper den.  Jag läser aldrig baksidestexter utan går ofta på känsla eller något jag känner till redan.

Sådana här omslag gör mig galet lässugen (och dessutom råkar jag älska alla de här böckerna förutom Revolutionary Road som jag mer tyckte var måttligt bra och som jag dessutom läste med ett skitfult omslag taget från filmen):

Sedan spelar titlar ju väldigt stor roll, om inte ännu större än omslaget. En gång hade jag De vackra titlarnas helg i bokbloggen. Frossa i dessa underbara boktitlar HÄR, HÄR och HÄR (blir det jobbigt att klicka?  Jag ska ge några smakprov: Bära mistel. Poeternas krig. Sent på jorden. Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner. Sista kulan sparar jag åt grannen. Ord på liv och död. Dessa titlar borde övertyga dig om att läsa resten, man blir väldigt inspirerad).

Det kan till och med lite knäppt ibland. Som att jag älskar Bodil Malmstens titlar och utformningen på hennes böcker (särskilt loggböckerna!) men inte brukar bli så förtjust i själva böckerna, innehållet i dem.

Och utöver detta så finns självklart mängder av böcker med asfula omslag som jag fullkomligen älskat. Hur viktigt tycker du att ett omslag är för en bok?

Annonser
Det här inlägget postades i Författare att älska, Kuriosa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Always judge a book by it’s cover?

 1. Bokomaten skriver:

  Åh, håller helt, med helt med. Omslaget har enorm betydelse för att locka en till de där titlarna man kanske itne annars skulle plockat upp. man kan ju inte ha stenkoll på ALLT. Håller med dig i allt utom det där med omslag med mörka sjöar och gotiska miljöer. Jag blir såld på 5 röda.:)

  • Nej, precis, det har hänt flera ggr att jag spontanplockat en bok utifrån omslaget och gillat den jättemycket! Sådant är fint. Om den hade haft ett fult omslag så kanske boken hade gått mig helt förbi. Tror många blir sålda på mörka sjöar och gotiska miljöer faktiskt. Särskilt med tanke på att faktiskt ganska många omslag har den looken.

 2. Linnea skriver:

  För mig är en snygg framsida en kul bonus, men den avgör aldrig ifall jag läser en bok eller inte. Jag har en lång lista med böcker som jag vill läsa och jag fyller på den allt eftersom när jag får boktips på bloggar och i tidningar. I praktiken har jag alltså redan bestämt mig för en bok innan jag lånar den på bibblan. Ganska ofta läser jag dessutom e-böcker och då finns inte ens någon framsida..

  Men en rolig bonus är det ju, som sagt. Penguin är verkligen duktiga på att formge böcker. De har otroligt många snygga böcker i sin klassikerserie!

  • Vad duktig du är som lånar på bibblan, jag lyckades med det ett tag men har insett att jag är en köpaböckermänniska. Kanske därför jag har så stort behov av att ha köpstopp nu, hehe. Håller med om att Penguins bokomslag, även de som inte är speciellt tillfixade, ofta är så himla fina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s