Den här läsaren är jag

Som vanligt så är enligt O finurlig och har knåpat ihop en grej där hon vill veta hur man är som läsare. Det fetstilta alternativet är det jag valt.

snabb långsam
läser alla ord skummar en del (jag skummar bara om det är en dålig bok eller långtråkiga partier).
gillar långa beskrivningar hoppar över det som inte för historien framåt (hellre en bok med bara beskrivningar än en med bara handling. Spänning är inte min preferens när det gäller läsning).
kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag (jag förundras alltid när folk kommer ihåg karaktärers namn etc, i en bok de läst för längesen. Jag glömmer allt sådant förutom i undantagsfall, och minns känslan av boken och möjligen vissa händelser i den).
undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar
tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något (här stämmer bägge alternativen. En tunn bra bok kan säga mer än en megategelsten, men kan också bli sådär jobbigt diffus och avskalad som jag ogillar skarpt).
idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor (det beror helt på innehållet, så jag lät bägge alternativen stämma här också, även om det oftast lutar mer åt det förra).
tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut
väljer efter omslag skiter fullständigt i ytan
läser baksidestexter undviker baksidestexter (jag brukar läsa baksidestexten först när jag läst ut boken och ska blogga om den/recensera, för att påminna mig om min läsupplevelse. Men jag läser aldrig en baksidestext innan jag börjar läsa eller när jag är i färd med att köpa en bok).
väljer boken efter rekommendation vill helst välja själv (detta varierar också, men oftast har man väl någonstans hittat en rekommendation, eller så består rekommendationen av att man gillat andra böcker av författaren).
rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker (det finns en anledning till att jag har en bokblogg, om man säger så. Men jag rekommenderar friskt de flesta jag möter).
hör det jag läser i huvudet hör aldrig det jag läser (måste inte det bli hemskt jobbigt att läsa om man hör det i huvudet? Enda gången jag hört i huvudet var när jag var med i Bokhoras Ranelid-sommar och skulle försöka mig på en bok av en mannen. Det gick i ungefär 15 sidor, sedan stod jag varken ut med texten eller hans röst i huvudet).
gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker
läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning (gäller dock ej deckare som jag notoriskt ratar).
läser alltid på svenska läser på flera språk
är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare (jag glömmer som sagt karaktärer och så, men har osedvanligt gott minne när det gäller författare och titlar, även på böcker jag inte läst).
skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser
läser varje dag läser mer sällan
tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

Hur är du som läsare?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den här läsaren är jag

  1. enligt O skriver:

    Just det här med att höra böcker var helt okänt för mig, men igår gjorde jag faktiskt det då jag läste slutet på Adonis, en massa sidor utan punkt, vilket gjorde att jag var tvungen att läsa högt i huvudet för att dra ner tempot. Vet inte om det räknas.

    • Haha, du kanske hörde boken för att du hade läst om fenomenet atthöraböckernärmanläser. : ) Jag tycker mest att det verkar jobbigt och liksom distraherande, var det det för dig när du läste Adonis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s