Ett underland och ett spegelland


För den som gillar logik, ordning, rationalitet och reda så är Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet av Lewis Carroll garanterat fel böcker att hugga tag i. Och faktum är att jag, när jag läste de två böckerna, kände att detta var genuina barnböcker – i den meningen att man nog har mycket roligare med berättelserna om man är barn och läser dem.

Men jag gillade att befinna mig i den totalt ologiska, förvirrande Alice-världen och märkte att en del saker inte är som jag trott att de skulle vara i berättelserna (det vill säga, att Disney har valt att göra på ett annat sätt i filmversionerna). Jag läste böckerna i samband med en delkurs i barn- och ungdomslitteratur jag läste i våras och som jag också bloggade en del om. Alice-böckerna blev nästan intressantare när jag läste forskningstexter som behandlade dem. Så kan det vara ibland.

Vi fick bland annat ta del av äldre forskning, som var fokuserad på Carroll själv och hans eventuella pedofila tendenser. Det spekulerades hejvilt på vissa håll och slutsatser med väldigt freudianska undertoner drogs. Sådana texter läste jag med skräckblandad förtjusning – idag skulle man i en litteraturvetenskaplig text förmodligen aldrig slå på så stora trummor. Men de flesta texter vi fick läsa kring Alice-böckerna hade något intressant i sig. Till exempel diskuteras nonsens en del, och en skribent (Coats) menar att läsaren genom den kombination av nonsens och rationalitet som finns i böckerna, tvingas överge sitt sätt att känna till världen och se sig om efter nya alternativ. Rackin ser en koppling till de tendenser till uppror från de lägre klasserna som låg och pyrde under ytan när böckerna skrevs, och som skrämde borgarklasserna (eftersom de hotade deras maktposition). Alice befinner sig ju i en uppochnervänd värld där djur och spelkort (som representerar det surrealistiska, absurda, ologiska) har makt över henne (och hon representerar det rationella, logiska och trygga).

Detta är alltså bara något av det intressanta vi fick ta del av. För övrigt så verkar i princip alla utgåvor av Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet innehålla så fantastiska illustrationer. Jag funderar på att låna om boken på bilden ovan, enbart för att kopiera och skriva ut några bilder att ha på väggen.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension, Klassiker, Litteraturvetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett underland och ett spegelland

  1. bookon001 skriver:

    Hello world.have a nice day.good luck!!

    http://www.monclerjakkeshop.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s